Verdensdagen for psykisk helse: Et dypdykk inn i forståelsen

Reading Time: 4 minutes

Verdensdagen for psykisk helse er en årlig markering som skal belyse det svært aktuelle temaet «psykisk helse». Dette skal være en dag som er med å skape ekstra blest rundt et tema som påvirker hver dag av livene våre. 

I den forbindelse ønsker vi å bidra til å sette lys på det som kan være vanskelig å forstå. Det som ikke alltid gir mening fra utsiden. Det som for mange er tabu, skummelt eller vanskelig; nemlig psykiske lidelser.

For utenforstående eller pårørende kan det være svært utfordrende å sette seg inn i hva en psykisk lidelse er, og hvordan det føles. Det kan være frustrerende å oppleve at man ikke selv forstår hva som foregår på innsiden av andres hoder, og man kan slite med å få puslebitene til å falle på plass. 

Selv om psykiske lidelser er en samlebetegnelse som omfatter en rekke ulike plager, som oppleves svært ulikt, skader det ikke å prøve å forstå. Derfor har vi samlet en liste med gode bøker du kan ta for deg nå som verdensdagen for psykisk helse står på agendaen.

Disse bøkene tar for seg tunge og vanskelige temaer, og kan på mange måter egne seg best for de som tidligere har lite erfaring med psykiske lidelser, men ønsker å lære mer for å danne seg en forståelse. 

Eleanor Oliphant har det helt fint

Skrevet av Gail Honeyman

Eleanor Oliphant bruker de samme klærne til jobb hver dag, spiser det samme til lunsj hver dag og drikker to flasker vodka hver uke. Hun har det helt fint, bortsett fra at hun noen ganger ikke har det fint i det hele tatt.

Honeyman tar deg med inn i sitt egne univers, hvor du får bli med Eleanor på en reise som er hjerteskjærende og hjertevarmende på samme tid.

Gjennom denne boka er sannsynligheten at du både ler og gråter sammen med Eleanor, etterhvert som en historie, en persepsjon av verden og psyken bretter seg ut fra innsiden av frøken Oliphants hode. 

Boken er lett å lese, til tross for et tungt tema. Den gir deg et godt og realistisk bilde på hva en psykisk lidelse kan se ut som. Samtidig som du får bli kjent med en karakter du antakelig vil ende opp med å føle både sympati og kjærlighet for. 

Dager med blå himmel (All the bright places)

Jennifer Niven

En historie om depresjon, selvmord og sterke vennskap. 

Theodore Finch er fascinert av døden. Han planlegger utallige måter han kan ende livet sitt på, men ombestemmer seg hver gang fordi små gode ting kommer i hans retning. Når Finch møter Violet utvikler deg seg et sterkt vennskap og en solidaritet mot verden.

Denne boken skildrer depresjon på en levende, vond og vakker måte. Uten å romantisere teamet, klarer likevel Niven å fange essensen av hvordan depresjon er mer enn å være lei seg, og hvordan psykiske lidelser er langt mer enn vi kan se med det blotte øyet. 

Jeg vil ikke dø, jeg vil bare ikke leve

Ann Heberlein

Denne boken er tyngre enn de to andre, men tar likevel for seg temaet psykiske lidelser på en svært ektefølt måte, som antagelig vil gi deg en klump i halsen.

Gjennom denne boken skildrer Heberlein sitt eget liv og tanker om å ende det, alt innenfor en boks pakket med moral, filosofi og tro. 

Boken gir deg et innblikk i hvordan det er å leve med bipolar lidelse, hvordan angst kan påvirke hverdagen, møte med psykiatrien og hvordan livet ser ut når det å være suicidal nærmest er blitt en del av ens egen identitet. 

Selv om boka tar for seg tunge og alvorlige lidelser, er det likevel mye rom for tro og tanke, og mange vil nok kjenne seg igjen i mye av det Heberlein beskriver.

Boken kan oppleves som tyngre enn de to foregående bøkene. Temaet er skildret realistisk, og vil nok for mange treffe svært nært hjemme. I motsetning til de to andre bøkene på denne listen, er ikke dette en historie, men mer et filosofisk portrett av livet med psykiske lidelser. 

I tillegg til disse bøkene finnes det en rekke romaner, biografier og faglitteratur på temaet, som kan hjelpe deg som ønsker å forstå og lære mer. 

Alle har en psykisk helse og det å forstå hvordan det ser ut når denne svikter, har vi alle godt av å ha med oss. Det gjør oss forståelsesfulle, proaktive og medmenneskelige. 

Årets tema for verdensdagen for psykisk helse er å «Gi tid», som omhandler hva vi bruker tiden vår på og hva som gir oss verdi. I den forbindelse oppfordrer vi til å legge bort mobilen, ta frem en god bok og bruk tiden vell. 

Velger du en av bøkene ovenfor vil du forbygge din egne mentale helse, samtidig som du lærer om andres.

For deg som sliter:

Vi har alle en psykisk helse å ta vare på, og det er ikke alltid like lett. I studietiden er det mange som sliter med både ensomhet og stress. Det er ingen skam å søke hjelp, aksept og behandling er svært viktig for en sunn bedring. 

Gratis hjelpetelefon – Mental Helse Norge

116 123

I tillegg kan du ringe legevakt eller ta kontakt med fastlegen din. Det finnes også en rekke anonyme chattetjenester osv. Hvor du kan få nettbasert hjelp. 

På BI kan du kontakte studentpresten eller student counseling om du trenger noen å prate med, eller rådføre deg med om hvor du burde søke hjelp. 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!