Nyttige Reisetips for Studenter på Budsjett

Reading Time: 5 minutes

Livet som student er ingen lek. Vi jobber hardt fra morgen til kveld med å få endene til å møtes, og de aller fleste sjonglerer både deltidsjobb, studier, verv og trening; noe som spiser opp mye av dagene våre. Og det er nok akkurat derfor de fleste av oss lengter etter en velfortjent ferie.

Noen pakker sekken og drar på backpacking til India, mens andre reiser ned til Ibiza, Magaluf og Mykonos for en skikkelig fyllekule. Andre reiser til Kreta for å sole seg, og noen til New York for å oppleve storbylivet. Uansett ferie du har i tankene, er det som regel alltid et spørsmål om finansiering. For er det én ting vi alle kan være enige i, så er det at ferier er dyre… Eller er de egentlig det? Er det virkelig nødvendig å ta ladegrep på kredittkortet hver gang du bestemmer deg for å krysse landegrensen?

I denne artikkelen kommer jeg til å gi deg noen verdifulle reisetips som har hjulpet både meg, og andre til å holde budsjettet nede, og moroa oppe!

Minimer den største utgiften
I det aller første punktet skal vi snakke litt om boforhold. For er det noe som virkelig brenner hull i lommeboka, så er det overnatting i utlandet. Hotell har dessverre blitt en selvfølge når man er ute og reiser, og dette resulterer i at man som regel må punge ut med en liten formue for oppholdet. De som ønsker å spare noen kroner ender som regel opp på et hostel hvor standarden minner om en sliten kaserne fra tiden i førstegangstjenesten.

Så hva gjør man egentlig hvis ingen av alternativene frister? Jo, du finner den gyldne middelveien – og i dette tilfellet kalles den for “Airbnb”. Via denne tjenesten kan du enkelt leie en leilighet med god standard, i sentrale omgivelser, uten at det trenger å koste deg mer enn en Heavy Heaven fra Peppes. På Airbnb søker du enkelt opp destinasjonen, og velger så den leiligheten du mener passer best for oppholdet ditt. En anbefaling er å lese anmeldelsene fra tidligere besøkende. Hvis alt ser bra ut, er det bare å sende en melding til eierne hvor du sier litt om deg selv, og samtidig forklarer hva målet med ferien er. Dersom eierne liker deg, får du leiligheten i det angitte tidsrommet!

Så hva gjør man egentlig hvis ingen av alternativene frister? Jo, du finner den gyldne middelveien – og i dette tilfellet kalles den for “Airbnb”. Via denne tjenesten kan du enkelt leie en leilighet med god standard, i sentrale omgivelser uten at det trenger å koste deg mer enn en Heavy Heaven fra Peppes.

Spar penger på transport
Nå som du har ordnet deg en plass å bo, er det på tide å tenke litt over hvordan du skal komme deg fra A til B. Som regel er jo det enkleste å vifte inn en taxi fra gata, men det er også det dyreste alternativet. Om du ønsker å spare noen ekstra kroner på transport, er det absolutt verdt å gjøre litt research på plassen du reiser til. I de fleste tilfeller har stedet en eller annen form for kollektiv transport. En tur med bussen, trikken eller t-banen kan raskt spare deg for mye penger, som du kan benytte til andre aktiviteter.

Alternativt kan du benytte Über, som er en tjeneste som setter deg i kontakt med private sjåfører. Dette konseptet fungerer på samme måte som en taxi, bare at det er billigere, og sikrere for deg som passasjer. Etter at du har registrert deg hos Über, kan du velge en sjåfør i det området du befinner deg i. Sjåførene vises med navn og bilde, og du vil i tillegg kunne se hvor mange stjerner sjåføren har. Antall stjerner er basert på tidligere passasjerer sine anmeldelser.

Gjør smarte valg i matveien
En stor del av det å reise til nye land er å oppleve matkulturen, og selvsagt skal en kunne kose seg på de lokale restaurantene med diverse eksotisk mat og drikke. Men hvis målet ditt er å holde deg til et budsjett, er det utrolig mye penger å spare hvis man er villig til å gjøre noen kompromisser.

Bestem deg for å spise et godt måltid per dag, gjerne på en restaurant; og spis så frokost og kveldsmat på hotellet eller i leiligheten. Gjør du litt research på forhånd, finnes det som regel alltids en matbutikk i nærheten av der du bor. Kjøp inn et brød og litt pålegg, samt juice og vann, og hold deg til dette når du er hjemme. De fleste leilighetene hos Airbnb har kjøleskap, og noen hoteller har en minibar du kan lagre maten i. Dette er en ypperlig løsning, og det vil overraske deg hvor mye et så enkelt tiltak kan spare deg.

Kjøp inn et brød og litt pålegg, samt juice og vann, og hold deg til dette når du er hjemme. De fleste leilighetene hos Airbnb har kjøleskap, og noen hoteller har en minibar du kan lagre maten i. Dette er en ypperlig løsning, og det vil overraske deg hvor mye et så enkelt tiltak kan spare deg.

Vær forberedt på det verste, håp på det beste
Noe du absolutt vil unngå når du er på ferie er å valse rundt med halvparten av nettoverdien din i baklomma. Selv om det funker for Snoop Dogg, er han tross alt omringet av sikkerhetsvakter til enhver tid. Dette er mest sannsynligvis ikke tilfellet for deg, og av den grunn er det greit å ta noen forhåndsregler.

Saken er dessverre den at når du er turist er du mer utsatt for å bli ranet. Og er det noen som bestemmer seg for å rane deg? Ja, da blir du ranet. Så hvordan unngår du at resten av ferien går i grus dersom dette skulle skje deg?

Et tips er først og fremst å legge fra deg de tingene i lommeboka som du absolutt ikke trenger å ta med deg på byen. Hvis du har flere forskellige ID-kort, kan det være lurt å ta med seg ett kort, og legge resten igjen på rommet på en lur plass (f. eks i en safe på hotellet). Det samme gjelder for kontanter. Ta med deg nok til transporten, og det du eventuelt ønsker å gjøre ute, og legg resten igjen på rommet. Alternativt kan du ta ut mindre beløp, oftere. De fleste ungdomskort er gebyrfrie, og det koster derfor ikke nødvendigvis mer å ta penger ut flere ganger. Hvis du er usikker på hvilke vilkår som gjelder for ditt kort, anbefaler jeg å ta kontakt med banken før du drar på ferie.

Hold deg oppdatert
Et gyllent råd for den som reiser, uansett hvor det måtte være – er å være informert. Det betyr at du bør ha en god oversikt over hvilke nødnummer som gjelder for landet/området du besøker, og at du i tillegg gjør deg kjent med hvordan du kontakter den Norske ambassaden dersom noe skulle skje.

I tillegg er det viktig å være klar over hvordan situasjonen ser ut i det landet du ønsker å besøke. Dette gjelder alt fra generell folkeskikk, til normer og regler. Hvis du er usikker på hva som gjelder for det landet du ønsker å reise til, kan du alltids ta en titt på Regjeringen sin egen nettside, hvor de kontinuerlig oppdaterer reiseinformasjon for alle land i verden. Trykk her for å åpne Regjeringen.no sin portal for reiseinformasjon

Hvis du er usikker på hva som gjelder for det landet du ønsker å reise til, kan du alltids ta en titt på Regjeringen sin egen nettside, hvor de kontinuerlig oppdaterer reiseinformasjon for alle land i verden.

 

Ruben Didriksen

Minister of IT Affairs

No Comments Yet

Comments are closed

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!