Aleksander droppet ut av BI for å spille dataspill – nå drifter han et av tidenes mest innbringende blockchainspill

Reading Time: 7 minutes

Aleksander Leonard Larsen er et levende bevis på at man kan lykkes i næringslivet uten å nødvendigvis ha en høyere utdanning.

Lenge før karrieren hans tok av var han elev ved økonomi og administrasjons-linjen på BI, men fullførte aldri graden. Etter det har han tatt en rute litt utenfor allfarvei – han sa opp den trygge jobben sin i Norge for å flytte til Vietnam og drive med kryptokjæledyr.

Minner om Pokémon

Det Pokémon-lignende spillet Aleksander nå er driftsdirektør i er drevet av blockchain-teknologi og går ut på å samle og nære opp digitale kjæledyr. Axie Infinity har blitt fanget opp av blant annet Samsung som har optimalisert spillet for mobil-lommeboka deres, og selskapet har nettopp samlet inn over 1,400,000 dollar i en fundraiser som skal brukes til å videreutvikle spillet. Axie Infinity blir omtalt som ett av de mest innbringende blockchain-spillene i verden av Dappradar.com.

Når Inside møter Aleksander er han hjemme på et av sine sporadiske Oslo-besøk, og dagen før han flyr tilbake til varmere strøk får vi huket tak i ham for et kjapt intervju på Grefsen-kaféen Louis XVIII. Det er på Grefsen han fortsatt har grunnmuren sin – bikkja og kjæresten – men enn så lenge har Aleksander for mye uoppgjort i Vietnam til å slå seg til ro i Oslo. 

Kryptovaluta, bare søtere

Axie Infinity er en ny måte å trade kryptovaluta på, samtidig som det er en ny form for videospill. Ifølge ham selv litt som Pokémon, og litt som Tamagotchi. Haken er at det spilles med ekte penger, og noen av målene til Axie er at man skal kunne leve av spillet, og at Axies skal kunne brukes som finansielle instrument, for eksempel som pant på et boliglån. Kort forklart er det en verden av digitale kjæledyr – kalt Axies – som kan brukes i ulike minigames på plattformen. Du kan blant annet kjøpe, selge og pare Axies, og danke ut motstanderes Axies i virtuell kamp for å tjene experience points.

Aleksander har erfaring med konkurransespill på landslagsnivå, og selv om rollen hans i Axie hovedsakelig er å ta seg av forretningsdelen, bidrar han også til produktutviklingen. Idéen er å lage et spill folk blir hekta på – det skal være lett å komme i gang med, men vanskelig å mestre. Det skal være klare skillelinjer mellom hva som er en god og en dårlig spiller, og det skal trigge konkurranseinstinktet til spilleren.

Gamification som businesstrategi

Aleksander er glad i å vinne, og tror at det samme konkurranseinstinktet som gjorde ham god i e-sport, har hjulpet ham dit han er i forretningslivet. Han ser på karrieren sin litt som et spill, der man hele tiden skal nå neste nivå; han «gamifier» livet sitt. Hver avtale som skal inngås eller partner som skal overtales er som et checkpoint. Man skal dog være forsiktig med å dra analogien for langt. 

– Man må passe på at man ikke blir helt sprø på det der. Da får man aldri fred, advarer han.

Aleksander er dessuten glad i ordtaket «Play long term games with long term people». I det legger han en preferanse for å holde lenge på de samme forretningsforbindelsene. Gjør man business i det samme markedet over lang tid, vet man bedre hvem man kan stole på. Ikke bare utvider man konstant nettverket sitt innenfor en bransje, man forsikrer seg dessuten om at potensielle samarbeidspartnere har en i bakhodet hvis det skulle dukke opp noe spennende i fremtiden. 

Når kan vi bruke Axies som pant på boliglån?

Foreløpig har han ikke akseptert noen av tilbudene han har fått om å komme tilbake og jobbe i Norge – han mener ikke markedet i Norge er modent for Axies enda, selv om de er universelt godt mottatt. Her hjemme er det hovedsakelig hans egne bekjente i spillmiljøet som har fattet interesse for å handle Axies (foruten Insides reporter etter dette intervjuet), men Aleksander håper han kan jobbe mer turnusbasert etter et par år i Vietnam. Axie Infinity har som mål at spillerne kan ha sine «ventures» i den digitale verdenen som fulltidsjobb, og etter hvert bruke Axies som finansielt instrument og pant på for eksempel boliglån. Inside spør Aleksander om han anbefaler leserne å kjøpe en Axie i dag. 

– Man skal aldri investere mer enn man har råd til å tape, men en liten investering for å lære seg om noe som kan bli kjempestort i framtida er ikke dumt.

I fremtiden skal Axie Infinity bli et spill der eierne er spillerne selv. Akkurat som med kryptovaluta skal spillerne kunne ta så mye eierskap at de etter hvert kan drifte det på egenhånd. Spillerne deres er hovedsakelig investortyper mellom 20 og 30 år, men de ser også eksempler på at folk bruker Axies til å lære barna sine om kryptovaluta og økonomi. 

Bilderesultat for axie class=

Fra BI-dropout til en ny krypto-æra

Da Aleksander nærmet seg eksamensperioden i andre år på økonomi og administrasjon, merket han at han fokuserte på noe helt annet enn studiene – dataspill. Han må anstrenge seg for å huske tilbake til den tiden, og mye tyder på at han ikke har sett seg tilbake etter at han droppet ut. Likevel trekker han fram at han hadde mange nyttige professorer, og at årene på BI bidro til utvikling av en tallforståelse som kommer godt med når han skal følge opp budsjettene til Axie Infinity. Hvis han fikk velge, flettet han gjerne dataspill inn i oppgavene han skrev, og intervjuet for eksempel spill-gründer Kim Daniel Arthur i anledning en oppgave om digitale verdier og items, lenge før han visste at han kom til å jobbe med noe lignende selv.

Til syvende og sist føltes flere av fagene lite relevante for det han egentlig ville drive med, og det endte med at han ikke fullførte. Og riktignok – han fikk drømmestillingen uavhengig av økonomigrad.

– Du trenger ikke nødvendigvis et formelt bevis på at du kan noe. Så lenge du klarer å levere et godt resultat er det det som teller.

Hverdagen i Vietnam

En vanlig dag begynner med at Aleksander sjekker mail og Discord (en kommunikasjonstjeneste laget for gamere) fra senga; det er nemlig på Discord de har hele samfunnet av spillere. I tillegg bruker de Discord for å kommunisere innad i selskapet. Noen ganger tar han seg en tidlig treningsøkt før han setter kursen mot jobb, der det venter møter, sjekking av mail, og oppfølging av partnere. De jobber etter modellen Objective Key Results, det vil si at hele selskapet har et felles mål de jobber mot. Hver enkelt medarbeiders individuelle mål skal fungere som midler for å nå hovedmålene for kvartalet. 

– Det morsomste med jobben er folkene jeg møter, som er så smarte, og så interessante å prate med. Jeg møter mange folk som er på toppen av sin kjede, og som er glad i ta risiko. Du møter alltid nye folk, og vet aldri hvilke muligheter det bringer – om det gjelder investeringsmuligheter eller mulig partnerskap.

Image

Hverdagen i Vietnam er annerledes enn den i Norge på mange måter; det er mange kulturforskjeller. Vietnamesere er etter sigende opptatt av respekt og bekjentskaper i større grad enn i Norge, men mindre opptatt av å dukke opp tidsnok til møter – de kan brått dukke opp en time for sent til et møte. Det tok litt tid å venne seg til, sier Aleksander. Selv kommer han som regel tidsnok på de mange møtene, og når han skal slappe av mellom slagene, leser han gjerne science fiction eller fantasy. Gaming finner han ikke så mye tid til lenger. 

Aleksander Leonards råd til studenter som drømmer ukonvensjonelt

– Det er en binær greie. Du må gå all in, eller ikke i det hele tatt. Du må gjøre noe nesten hele tiden hvis du vil sette deg inn i det. Du kan lære deg masse ting selv på nettet, man må ikke gå i noen forelesninger.

Hvis det er en spesiell teknologi du interesserer deg for, anbefaler Aleksander å danne seg et nettverk, bruke et forum, en subreddit, eller Discord. Man kan begynne så enkelt som å formulere tankene sine til innhold på en internettplattform der det vanker andre som deler interessene dine. 

– Jeg tror alt handler om merkevarebygging. Jeg ble kjent for at jeg jobbet hardt med noen spesifikke ting og at jeg hadde sterke meninger om det. Jeg kunne si fra hvis det var ting jeg var uenig i. Hvis du klarer å bli kjent for en sånn type integritet, kan du kanskje finne noen åpninger i de bransjene du er interessert i. 

Tørre å feile

I startup-verdenen er det ikke nødvendigvis attester og akkreditering som er i høysetet, mener Aleksander. Det handler om tæl og hvor mye innsats du er villig til å legge i noe. Han tror det kan lønne seg å velge seg ut en bransje, og foreta en analyse – hva slags muligheter som er der, hvilke deler av bransjen du er mest interessert i, og hva disse segmentene kan gjøre bedre eller annerledes. 

– Man kan skrive til de som holder på med det. Du vet aldri, plutselig får de venture funding, også har de lyst til å ansette noen som akkurat deg. Det er superhøy risiko for at sånne ting feiler, men vi som bor i Norge har muligheten til å feile. Og heldigvis begynner det å bli mer «lov» også.

Aleksander mener man ikke skal være redd for å ha et hull på CV-en, og at selv om man blir med i en startup som ikke leder noensteds hen, er det viktigste at man har lært noe. De man blir kjent med på veien, det man gjør seg bemerket for i et miljøet, nettverket man danner seg – det er disse tingene som er verdifulle. 

Les også: BI StartUp – en oase for gründere

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!