Bitcoin: et luftslott som raser sammen?

Reading Time: 3 minutes

Undertegnede har vært én av mange som har advart mot usikkerheten i bitcoinprisen. Easy come, easy og. Det kan hende at det prisfallet vi ser nå er en bekreftelse på at kryptovalutaer har vært en «hype», og at luftslottet er i ferd med å rase.

Advarslene har stått i kø
Bitcoin har blitt populært de siste par årene, men ofte er det slik at ting som raskt blir populære, raskt blir upopulære igjen. Det er mye sannhet i uttrykket «easy come, easy go». I fjor økte bitcoinprisen dramatisk. Det å kjøpe kryptovalutaer ble populært og det ble veldig raskt et tema som økonomiinteresserte elsket å diskutere. Mange trodde at bitcoin var på full fart oppover og at prisveksten skulle fortsette de neste par årene, og enkelte pratet også om at bitcoin skulle opp til 55.000 USD. På den annen side, så er det mange av oss som har advart om usikkerheten knyttet til bitcoin og at det like gjerne kunne ha gått nedenom og hjem. Ingen vet hvor høy (eller lav) bitcoinprisen er om et par år, eller om vi i det hele tatt handler med bitcoin for den saks skyld, men denne uken har vist at det ikke er en risikofri investering.

Kortvarig ståk eller varige mén
Bitcoinprisen nådde en all-time high rundt nyttår, men så falt den, og den falt mye. Etter dette har prisen ligget rundt 6.000 dollar gjennom store deler av året. Denne uken kom et nytt fall, der tall fra Coindesk tyder på at verdien har falt med 35% bare den siste uken. Mens prisen lå på rundt 20.000 rundt nyttår, handles den til 3.450 dollar i dag (25.11.18), og dermed snakker vi om et fall på over 80%. Varsellampene blinker kraftig rødt! Skulle jeg ha tippet, ville jeg ha sagt at bitcoin er en boble som har sprukket og restene faller til bunns som en sten. En sammenligning jeg liker godt er en tegneseriefigur som løper utfor et stup, svever litt i luften, ser ned og dermed faller. Bitcoin er den tegneseriefiguren. Det som er spørsmålet, derimot, er om dette er kortvarig ståk («noise»), eller om vi snakker om en mer substansiell, langvarig trend. Usikkerhet har to sider: det kan gå oppover og det kan gå nedover. Det kan godt hende at bitcoin er underpriset og at ting vil roe seg ned med tiden. På den annen side så kan det dog også hende at «bitcoinboblen» er i ferd med å sprekke, hvis den ikke allerede har gjort det.

En sammenligning jeg liker godt er en tegneseriefigur som løper utfor et stup, svever litt i luften, ser ned og dermed faller.

I forrige uke var jeg på en boklansering om slaveri i en høyteknologisk hverdag, boken heter SlaveTech for de som måtte være interesserte, og på denne lanseringen ble block chain-teknologi omtalt som en «hype». Folk omtaler bitcoin som likedan; noe som er eller har vært populært, men som er i ferd med å bli upopulært igjen. Hvis det er tilfellet, kan det faktisk hende at bitcoin faller ytterligere, da det kan hende at interessen for bitcoininvesteringer fjerner seg. Det er ingenting som gjør dette umulig. I 1600-tallets Nederland hadde folk dilla på tulipaner. På den tiden kostet tulipaner mer enn et hus. I dag, derimot, kan du få en bukett for et par hundre kroner.

Bitcoins bruksområder
Nå vil nok prisen på bitcoin holde seg høyere enn prisen på tulipaner, for nå i hvert fall. Bitcoin har fortsatt egenskaper som gjør dem attraktive for cyberkriminelle, og den er bygget på en teknologi som kan vise seg å ha bruksområder innenfor banktjenester så vel som i andre sektorer. Poenget er derimot at bitcoin kan miste egenskapene sine som et investeringsobjekt, for én ting er i alle fall sikkert: kryptovaluta er uegnet som valuta. Dersom kryptovalutaer slutter å være investeringsobjekter, kan det faktisk gjøre det enklere å bruke dem som valuta fordi prisen kan tenke seg å være mer stabil. I alle fall mer stabil enn den har vært i år. På den annen side, så vil jeg påstå at det er like meningsløst å bruke bitcoin som valuta som det er å bruke tulipaner som valuta.

 

Sondre Elstad

Kommentator

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!