Hva kan studenter lære av «Billions»?

Reading Time: 3 minutes
Bobby ‘Axe’ Axelrod, spilt av Damian Lewis. Foto: HBO Nordic.

Billions, satt opp av ShowTime, er i forfatterens øyne en jevnt over bra serie, der de viser at man ikke har mistet viljen eller evnen til å lage provoserende serier av høy kvalitet siden Homeland.

Billions, eller «milliarder» på norsk, er en serie bestående av overbevisende skuespill, troverdige karakterer og et spennende plott som er lett å følge, og med dette i baktankene er ikke den dårlige Brooklyn-aksenten til Damian Lewis noe stort problem for meg som seer.

Billions er strengt talt en serie uten en helt, men heller en serie full av antihelter, der karakterer med tvilsomme motiver, blir folk man ikke kan la vær å heie på. Her har seere lett for å falle inn i en av to skoler når de følger serien; enten liker de Bobby, eller så foretrekker de Chuck. Begge er manipulerende, kyniske og ikke minst alfaer.

Charles ‘Chuck’ Rhoades Jr., spilt av Paul Giamatti. Foto: HBO Nordic.

Når det kommer til hva en BI-student kan lære av Billions, er det uten tvil lettere å fortelle noe om hva de ikke kan lære av serien. Først og fremst lærer en lite om Wall Street, og ønsker du å lære mer om finans samtidig som du blir underholdt bør du dermed heller se filmen “The Big Short”. En lærer imidlertid heller ikke mye om etiske beslutninger i næringslivet i Billions, da ingen av karakterene går frem som noe særlig godt forbilde for det å være en oppriktig forretningsmann eller advokat, og det siste man absolutt ikke lærer noe om er å ha en god lederstil. Dog setter den heller eksempel for det stikk motsatte. Samtidig er nettopp alt dette mye av sjarmen ved Billions, og det kan jo også argumenteres at det er nettopp deres feil man tar lærdom av.

Det å like denne serien, noe som jeg gjør, fører med seg en hel del tvilsomme tanker og følelser. Ofte sitter jeg og lurer på hvorfor jeg liker det jeg ser, for det som blir sagt og gjort i serien er mildt sagt ikke bra. Spørsmål jeg har stilt meg selv mens jeg så Billions er blant annet: «Er jeg like ille som karakterene fordi jeg synes det er de gjør er kult?», «Hvor går grensene mine for hva jeg synes er utafor?» og «Hvorfor klarer jeg ikke å stoppe å se på?»

«Er jeg like ille som karakterene fordi jeg synes det er de gjør er kult?», «Hvor går grensene mine for hva jeg synes er utafor?» og «Hvorfor klarer jeg ikke å stoppe å se på?»

Avslutningsvis vil jeg leve opp til tittelen på denne anmeldelsen, og faktisk nevne noe man kan lære av Billions, og et trekk som går igjen i serien er nemlig at flere av karakterene er relativt krasse i språket. Nå er dette kanskje ikke noe alle burde ta som et eksempel på god oppførsel, men de sterke karakterene i serien går rett på sak, stiller de riktige spørsmålene, og får med det svarene de vil ha. Dette er noe de aller fleste kan dra nytte av, såfremt det blir brukt i riktige situasjoner.

(…) de sterke karakterene i serien går rett på sak, stiller de riktige spørsmålene, og får med det svarene de vil ha. Dette er noe de aller fleste kan dra nytte av, såfremt det blir brukt i riktige situasjoner.

 

Alle sesongene av Billions ser du på HBO Nordic.

 

Kristian Ingier

Journalist

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.