Nyheter

Vil inn i utskjelt organisasjon

Misnøyen rundt Norsk Student-organisasjon (NSO) diskuteres hyppig innad i studentmiljøene. Likevel vurderer SBIO å melde BI inn.

Nyheter


07.05.2013 kl: 23:12


- Vi skal nå skape et engasjement rundt denne saken, og få en god debatt innad i BI-miljøet, før en eventuell avgjørelse angående medlemskap blir tatt, sier politikk- og samarbeidsansvarlig Kaia Rosseland i Studentforeningen ved Handelshøyskolen BI i Oslo (SBIO).

Misnøye
Etter NSO sitt landsmøte i april, har flere skoler uttrykt misnøye ved organisasjonens pengebruk, struktur og virkemåte. Samtidig diskuteres et potensielt medlemsskap for Handelshøyskolen BI.

Rosseland forteller at tiden mot neste NSO-landsmøte blir spennende for SBIO.

- ­Det er viktig å huske at NSO er en ung organisasjon, og at vi nok kommer til å se forandring, sier Rosseland.
Hun mener utviklingen i organisasjonen, og debattklimaet rundt nok kommer til å tas hyppig opp innad i de store utdanningsinstitusjonene i Norge, frem mot neste landsmøte.

BI-studenter ikke velkomne
Etter hva INSIDE erfarer, er det negative holdninger til Handelshøyskolen BI i NSO, hva mener dere om det?

- Innad i NSO sitter det enkeltpersoner som har egne meninger om privatskoler. NSO fører en politikk der grunnlaget for gratis utdanning er viktig. Dette strider imot de høye summene BI-studenter betaler for utdanning. Mange reagerer på dette innad NSO, svarer Rosseland og legger til:

-Vi er jo som alle andre, bare private.

Ingen økonomiske konsekvenser
- Vi BI-studenter betaler like mye til samskipnaden som andre studenter ved utdanningsinstitusjoner som er medlem av NSO, sier Rosseland.

INSIDE skrev tidligere i vår at BI-studenter betaler 32 kroner mer i semesteret for samme velferdstilbud sammenliknet med andre studenter i Oslo. Bidraget til NSO blir ikke trukket fra avgiften BI-studenter betaler til Studentsamskipnaden i Oslo.

– Et potensielt medlemskap vil ikke ha noe å si for den enkelte student økonomisk sett, da vi allerede betaler samme sum, legger hun til.

Medlemskap positivt
Rosseland presiserer at BI studenter er lik alle andre studenter, med unntak av at BI-studentene betaler en høyere studieavgift.

– Derfor er det naturlig at også vi som skole får sagt vårt når det kommer til saker som angår studentnorge, sier hun.

VI HA MED BI. Trygve Lehne fra NHH ønsker Bi som støttespiller i NSO. Foto: Didrik Mejlbo Skodje

Trygve Lehne fra NHH ønsker Bi som støttespiller i NSO. Foto: Didrik Mejlbo Skodje

NHH vil ha BI med på laget
Eksternansvarlig i Norges Handelshøyskoles studentforening (NHHS) i Bergen, Trygve Lehne, forteller at bergensskolen mer enn gjerne vil ha BI inn i NSO.

- NHH er veldig gira på å ha med Handelshøyskolen BI. Sett bort ifra studiepengene, er vi veldig like, faglig sett, sier Lehne, og fortsetter.

- Det er viktig at skolene med felles stemme i studentnorge står sammen i studentpolitikken. Det er større sjanse for å oppnå noe da. I tillegg mener Lehne at BI ville spilt en sentral rolle i NSO, fordi handelshøyskolen ville fått inn mange mandater.

-Det ville man merket på avstemningen, sier han.

Rosseland i sier seg enig med Lehne.

– Skulle BI bli medlem, stiller vi sterkere sammen med NHH, da vi deler mange like interesser, sier Rosseland, som presiserer at dersom handelshøyskolene hadde slått sammen mandatene sine, ville skolene hatt stor slagkraft under avstemninger og vedtak på fremtidige landsmøter.

Ønsker BI velkommen
Nestleder i NSO, André Almås Christiansen forteller at NSO som organisasjon ser positivt på det faktum at BI muligens ønsker å søke om medlemskap.

– BI ville bidratt med mye positivt, det er jeg sikker på, sier Christiansen

Han sier at NSO allerede har mange medlemslag som er private, og at BIs innmelding derfor ikke er noe nytt for organisasjonen.

– Forskjellen er vel den at Handelshøyskolen er såpass stor, og dette vekker nok noen reaksjoner, sier han

Likevel mener han det er viktig å samarbeide i kampen om å forbedrede studenttilbudet.

– Dette tror jeg de fleste utdanningsinstitusjoner skjønner. Det er viktig at studentnorge står samlet som en front, sier Christensen.

[poll id="2"]


Delta i debatten

 • https://twitter.com/rhsandvik Rasmus Haugen Sandvik

  Velkommen! Det skulle bare mangle at BI ble med i NSO.

 • Cheezez

  Vi betaler vel allerede? Hvorfor er vi ikke medlem?
  Med andre ord kaster man de 32(?) kronene ned i dass.
  Her burde viktigperene i SBIO satt ned foten og nektet å betale for en tjeneste de ikke mottar eller få sendt representanter til NSO så fort som mulig.
  Rart at det ikke opplyses om noen ulemper med å være medlem av NSO. Vi burde vel egentlig vært med for lenge siden om det ikke var noen, eller er det noen som ikke har gjort jobben sin her?

  • Kaia Marie Rosseland

   Vi betaler ikke til NSO. Vi betaler like mye i semesteravgift som alle andre studenter tilknyttet SiO. Men av hver student ved skoler som er medlem av NSO blir 64,- i året overført til NSO av denne semesteravgiften.

   • Cheezez

    Men pengene som ville gått til NSO betaler vi står det. De går bare ikke til NSO, de forsvinner ned i et annet sluk.
    De fakturerer SBIO for en sum som inkluderer medlemskapsavgiften, men siden vi ikke er medlem beholder da samskipnaden de pengene vi betaler for ingenting selv.
    Ergo vi betaler prisen for et medlemskap som vi ikke benytter oss av.

    • Kaia Marie Rosseland

     Semesteravgiften er godkjent av Kunnskapsdepartementet.
     Vi betaler derfor ikke for NSO, men BI- studenter betaler mer inn til SiO. Man kan med det si at hver BI- student og andre SiO- medlemmer som ikke er medlem av NSO betaler mer inn til SiO. De som er medlem betaler det samme til SiO, også overføres det fra dem sin avgift videre til NSO.

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.