Studentpolitikk
Usikker fremtid for utdannelser innen økonomiMANGE FAGMILJØER. Høgskolen i Buskerud og Vestfold tilbyr økonomiutdanning ved fire ulike campuser, her ved campus Ringerike. Foto: Rune Guneriussen / HBV

Usikker fremtid for utdannelser innen økonomi

Halvparten av utdanningsinstitusjonene i Norge tilbyr økonomisk-administrative utdanninger. Nå skal institusjonene se på hvilke studietilbud som kan legges ned.

Studentpolitikk


04.04.2015 kl: 13:13


Som tidligere omtalt la regjeringen frem en stortingsmelding om struktur i høyere utdanning 27. mars. Hovedbudskapet var «Konsentrasjon for kvalitet»: «Der to eller flere institusjoner har små miljøer innenfor samme eller tilgrensende fagområder, vil det ofte være mest hensiktsmessig å samle disse ved én institusjon», heter det i meldingen.

Små økonomimiljøer
Økonomi er et område som har mange og spredte fagmiljøer. Rundt halvparten av alle norske universiteter og høgskoler utdanner økonomer. Anders Kvernmo Langset, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), er enig med regjeringen i at dette ikke er bra for utdanningskvaliteten.

– Vi smører professorene for tynt utover. Når vi har så mange av samme type utdanning, skal det litt til for at alle er så gode som de bør være.

Langset mener institusjonene må gi slipp på fagmiljøene som ikke er prioriterte. Han synes de i stedet bør bruke ressurser på fagområdene de er gode på.

– Noe vi setter spørsmålstegn ved, er hvorfor institusjoner som ikke har økonomi som sin faglige profil skal ha økonomiutdanning. BI og NHH, for eksempel, har satset hardt på økonomi, og det er da mer naturlig at disse har økonomi enn høgskoler som i utgangspunktet har andre satsningsområder, sier Langset.

Økonomi ved seks forskjellige campuser
Et eksempel Aftenposten har trukket frem, er Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV), som tilbyr økonomi og administrasjon ved fire studiesteder. De skal slå seg sammen med Høgskolen i Telemark (HiT), som har økonomiutdanning ved to steder.

– Det gir ingen mening at en stor institusjon skal ha økonomiutdanning på seks forskjellige campuser, sier Anders Kvernmo Langset til Aftenposten.

Studentlederognestleder_bredde3

Ida Huitfeldt, lederen for Studentparlamentet i Buskerud og Vestfold, tror ikke noen av deres økonomiutdanninger vil bli lagt ned. Foto: HBV

«Ingen planer om nedleggelser»
Ida Huitfeldt, leder for Studentparlamentet i Buskerud og Vestfold, reagerer på bruken av HBV og HiT som eksempel i denne sammenhengen. Hun sier det i dag ikke er noen planer om sammenslåing eller nedleggelse av deres økonomiutdanninger.

– Langset leder en nasjonal studentorganisasjon og har ikke forutsetninger til å vite hva som faktisk jobbes med i våre fagmiljø, i våre studentråd med tillitsvalgte eller hvilke strategier vi har for å løfte kvaliteten ytterligere i våre utdanninger. Jeg synes det er uheldig for de av våre studenter som nå er redde for at utdanningene deres blir lagt ned, forteller Huitfeldt.

Hun er positiv til at universitets- og høgskolesektoren nå får et insentiv til å heve utdanningskvaliteten, men sier det er viktig å sikre et godt samarbeid underveis.

– Jeg mener det er svært viktig at en ikke slår sammen fagmiljøer uten grundig forankring blant ansatte og studenter. Jeg håper institusjonene følger opp stortingsmeldingen med gode faglige synergier, slik at en faktisk oppnår høyere utdanningskvalitet og ikke bare sammenslåinger «på papiret», sier Huitfeldt.

«Uproblematisk eksempel»
Som svar til Huitfeldt sier Anders Kvernmo Langset at blant andre studentlederne ved HBV og HiT selv har trukket frem problemstillingen tidligere, og at det derfor er naturlig å henvise til disse i denne saken.

– Det vi har gjort, er å bruke HBV og HiT som eksempel på en stor institusjon som vil ha til dels samme studietilbud på flere campuser. Vi ser på det som et uproblematisk eksempel, men er tydelige på at det er institusjonens ansvar å vurdere hvordan en skal organisere seg etter fusjonen, sier Langset.

Han understreker at NSO vil ta for seg det nasjonale, og at det er utdanningsinstitusjonene selv som skal styre prosessen lokalt. Sammen med studentene er det de som vil vurdere hvilke utdanninger som skal opprettholdes og hvilke fagmiljøer som kan slås sammen.

– NSO har ingen mening om hvilke fagmiljøer som skal slås sammen. Vår rolle er å reise debatten om hvor mange fagmiljøer vi bør ha på landsbasis for å sikre god utdanningskvalitet.


Delta i debatten

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.