Debatt
Usant om NKF i INSIDEHøyskolen Campus Kristiania. Foto: Ingunn Straalberg

Usant om NKF i INSIDE

INSIDE hevder i sin siste utgave at NKF «lokker med ugyldig bachelor» innen journalistikk. Dette er usant og en påstand som skader troverdigheten til NKF.

Debatt
og


18.09.2013 kl: 13:00


Studentavisen INSIDE (18. september) hevder i sin siste utgave at Norges Kreative Fagskole (NKF) «lokker med ugyldig bachelor» innen journalistikk. Dette er usant og en påstand som skader troverdigheten til NKF som har godkjente fagskole- og høyskolestudier, og som også rammer studentene.

Vi reagerer sterkt på hvordan studentavisen fremstiller saken på sin forside. Det fortelles at NKF «lurer» nåværende studenter ved å tilby en «ugyldig» bachelor. Dette er både feil og usant. Alle studietilbudene til NKF er godkjente studier og sådan ”gyldige”. Videre hevder Inside at fagskolen har et tre-årig journalistikkstudium. Det har vi ikke. NKF tilbyr et to-årig fagskolestudium i journalistikk.

Det antydes også at NKFs samarbeidspartner tilbyr et «ugyldig» studium. Dette er også feil. Universitetene NKF samarbeider med er anerkjente universiteter som tilbyr godkjente studier. Inside sin påstand om at våre samarbeidspartnere tilbyr et ugyldig bachelorstudium står ubesvart. Det ville være riktig og seriøs journalistikk om universitetet hadde blitt konfrontert med denne påstanden. Det har ikke studentavisen tatt seg tid til.

Når en student søker seg til et masterstudium enten i Norge eller internasjonalt praktiseres det ofte opptakskrav, enten karakterkrav og/eller om kandidaten har rett fagsammensetning. Dersom en student ikke tilfredsstiller dette, betyr ikke det at studenten har en «ugyldig» bachelorgrad. Dette er en viktig saksopplysning som studentavisen ikke vektlegger i sin reportasje.

Slik saken fremstilles er den satt på hodet. Problemet er nemlig at enkelte norske høyskoler og universiteter nekter å godta en bachelor fra et utenlandsk universitet, som grunnlag for opptak til master. Dette praktiseres på tross av:

• Norge er en del av et felles europeiske system som tilsier at oppnåelse av en grad bygger på sluttkompetansen til studentene.
• Norge har via Bologna-avtalen forpliktet seg til å godta bachelorgrader oppnådd i andre land innenfor EU og EØS-området.

Videre legger Kunnskapsdepartementet vekt på at fagskoleutdanningene ikke skal være en utdanningsmessig blindvei for studenter som ønsker å gå videre innenfor høyere utdanning. Fagskoleloven åpner for at fagskoleutdanningene skal kunne få innpass i høyere utdanning . Mulighet for uttelling for fagskoleutdanning ved opptak til høyere utdanning er hjemlet i universitets- og høyskoleloven § 3.5, og gir universitetene og høyskolene adgang til fritak for annen utdanning ved opptak. Likevel er det fremdeles få utdanningsinstitusjoner som benytter seg av dette.

Erik Brandt er direktør Norges Kreative Fagskole og Stein-Oddvar Evensen er kommunikasjonssjef Høyskolen Campus Kristiania.


Delta i debatten

 • hansmarthinsen

  Nå må NKF innse at de tar feil her. Jeg gikk to år på journalistikk ved privatskolen i Oslo, og tok mitt tredje år ved Griffith College i Irland i håp om å kunne gå videre på en mastergrad i Norge. Kan ikke huske å ha fått noe som helst informasjon om at dette ikke var mulig. Jeg føler meg lurt, og føler at bacheloren min er ugyldig. All creds til Inside som har tatt opp denne saken!!

  • Dicte86

   Helt enig, jeg visste ikke at det ikke kunne bygges videre på i Norge selv. Et annet poeng er jo at det nylig kom frem i en artikkel i Dagbladet at Norge ikke har utarbeidet noen oversikt for å konvertere australske grader til norske. Som igjen betyr at dersom man faktisk hadde kommet inn på f.eks UiO eller noe slikt, er det opp til det norske universitetet å lage en egen oversikt.

 • Jon Mikkel Haugen

  Jeg blir overrasket over at direktøren for NKF fremlegger sitt argument på denne måten:

  “Problemet er nemlig at enkelte norske høyskoler og universiteter nekter å godta en bachelor fra et utenlandsk universitet, som grunnlag for opptak til master. Dette praktiseres på tross av:

  • Norge er en del av et felles europeiske system som tilsier at oppnåelse av en grad bygger på sluttkompetansen til studentene.
  • Norge har via Bologna-avtalen forpliktet seg til å godta bachelorgrader oppnådd i andre land innenfor EU og EØS-området.”

  Det er helt riktig at Norge har bundet seg til Bologna-avtalen. Det Bologna-avtalen IKKE sier er at man forplikter seg til at alle bachelorgrader oppnådd innen EU/EØS kvalifiserer til opptak for mastergrader ved norske utdanningsinstitusjoner. Derimot stemmer det at vi forholder oss til samme gradstruktur og at oppnåelse av en grad bygger på sluttkompetansen studenten har opparbeidet seg. NOKUT eller institusjonene godkjenner nivå og studiebelasting (omregning av studiepoeng), samtidig gjør utdanningsinstitusjonene en faglig vurdering av hvorvidt bachelorgraden er på et faglig tilfredsstillende nivå. Hvorvidt den er det eller ikke er opp til institusjonene og de vitenskapelige ansatte, ikke Bologna eller EU.

  Dermed vil jeg på ingen måte si at det er gitt at deres samarbeidspartnere tilbyr en bachelorgrad som kvalifiserer til opptak på mastergrad i Norge. Derfor bør du være litt mer ydmyk ovenfor studenter som har opplevd å få avslag på mastergradssøknader på grunn av for lav faglig kvalitet i sin bachelor, og heller bruke tiden din på å gi studentene dine den informasjonen de trenger og det faglige utbytte de fortjener.

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.