Karriere
Tiltak mot ledighetSom tysk utvekslingsstudent i Norge får Nikol Toteva stipend fra Erasmus. Foto: Ingunn Straalberg

Tiltak mot ledighet

Rekordhøy arbeidsledighet i Europa de siste årene, er grunnen til utformingen av den nye stipendordningen Erasmus+. Programmet retter seg mot alle utdanningsnivå, og er verdens største utdanningsprogram.

Karriere
og


08.04.2014 kl: 9:25


Grunnet rekordhøy arbeidsledighet i Europa de siste årene, satser EU stort på den nye stipendordningen, Erasmus+. Programmet samler utdanning, ungdom og idrett til et integrert program som lanseres på operaen i Oslo 23. mai. Alf Rasmussen, dirketør i Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU), forteller at de jobber for å få flest mulig til å bruke stipendordningen og bli mer kjent med Europa.

- Vi drar på seminarer og lærer opp institusjoner, slik at de kan ta av seg det praktiske. Ordningen støtter i tillegg til opphold på teoretiske skoler, også praksisopphold i andre land. Det er stor europeisk satsing på programmet. Budsjettet blir økt med hele 40 prosent sammenlignet med forrige periodes programmer, sier Rasmussen.

Kobling til arbeidslivet
Noen av de mest sentrale satsningsområdene til programmet, er koblingen mellom utdanning og arbeidsliv. Dette kommer av at arbeidsledigheten spesielt har rammet de unge. Rapporter fra Europakommisjonen viser at nærmere seks millioner unge i EU-land står uten arbeid, samtidig som over to millioner stillinger er ubesatte. Dette viser et vidt gap mellom utdanningen og hvilke ferdigheter som etterspørres i arbeidsmarkedet.

Erasmus+ skal bidra til at flere opparbeider seg kompetansen de faktisk har behov for gjennom studier og opplæring, mener Rasmussen. Gjennom stipendordningen vil fler enn fire millioner personer motta støtte til utdanning, opplæring, praksis eller frivillig arbeid i utlandet. En målsetting er å fordoble antall personer som får støtte gjennom programmet innen 2020.

Varierende sum
Utvekslingsstudenten fra Tyskland, Nikol Toteva, studerer buisness and administration på Handelshøyskolen BI, og mottar 150 Euro i måneden i Erasmusstipend. Hun forteller at hvor mye studentene får i stipend, kommer an på både hvilket land de kommer fra, og hvor populært studiestedet er.

- Det er mye informasjon rundt stipendet og det var ingen søkeprosess for å få det. Da ble jeg godatt av skolen, fikk jeg automatisk stipend, forteller Toteva, og fortsetter:

- Studenter som utveksler fra Tyskland får mindre i stipend I forhold til mange andre land i Europa, men mengden stipend kommer også an på hvor populært landet er. Land sør i Europa er mer populære å studere i enn Skandinavia, jeg hadde derfor fått mindre i stipend hvis jeg for eksempel hadde valgt Spania, forteller Toteva.

Hun mener at stipendordningen ikke var en faktor i hennes avgjørelse om å dra på utveksling, men tror det er en påvirkende faktor for mange andre studenter.

- Jeg ønsket å dra på utveksling uansett, men tror det er lettere for folk å velge å studere i utlandet når det finnes en slik stipendordning.


Delta i debatten

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.