Debatt
Studentene på BI får mindre igjen for pengene

Studentene på BI får mindre igjen for pengene

Det er synd at studentene på BI må ta til takke med et dyrere tilbud enn resten av Oslos studenter, skriver Tone Vesterhus.

Debatt


17.09.2013 kl: 12:19


Studenter på BI betaler i snitt godt over 30.000 i semesteret for å ta utdanning. Goes without saying, men dette er en vesentlig sum sammenlignet med den offentlige utdanningen i Norge som er gratis. BI Nydalen har flotte lokaler, et godt faglig tilbud og et stort utvalg av studentforeninger som en kan nyte godt av. Det studentene på BI i Oslo derimot IKKE har er et billig treningstilbud og kantine med studentvennlige priser. Hvorfor? Jo, nå skal du høre.

Hvert semester betaler du i tillegg til skolepengene 550 kroner til Samskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). SiOs oppdrag er å sørge for at du har best mulig forutsetninger for å studere, uavhengig av hvor du kommer fra eller hvem foreldrene dine er. SiO er studentenes eget lille velferdsamfunn og tilbyr studentvelferd som bolig, helse, trening, mat og drikke, barnehage og mer. Det er blant annet dine semesteravgiftskroner som sørger for at SiO kan gjøre nettopp dette.

Det er uansett slik at SiO ikke driftes kun på våre penger. For å kunne levere studentvelferd i verdensklasse er de også avhengig av at utdanningsinstitusjonene, som av norsk lov har det strategiske ansvaret for studentvelferden også chipper inn. Og det gjør de jo. I varierende grad. For eksempel betaler Universitetet i Oslo og Høyskolen i Oslo og Akershus en sum til SiO for at deres respektive studenter skal få trene billigere på SiO Athletica enn det det koster ved kommersielle treningssentre. Hvert semester betaler en student ved UiO 850 kroner for å trene på de 4 treningssentrene Athletica har. Du derimot, må ut med 1350 kroner. Selv om alle studenter betaler det samme i semesteravgift er det altså mye dyrere for BI-studenter å benytte de samme tilbudene.

SiO driver kantinetilbudet på de fleste utdanningsinstitusjonene i Oslo. I kantina til SiO er maten billig. Den er billig fordi utdanningsinstitusjonene ikke krever husleie og selv betaler strøm. På BI er det Eurest som står for kantinedriften, en kommersiell aktør som må prise tilbudet sitt slik at det sikrer utbytte hos eierne.

Det oppfattes kanskje forståelig nok som litt merkelig at studenter på BI, som også betaler skolepenger, i tillegg må ut med mer cash for studentvelferden enn de som studerer gratis. Årsaken er rett og slett at BI ikke betaler sin del av tilskuddet til samskipnaden. Dette går ut over studentene.

Vi synes det er synd at studentene på BI må ta til takke med et dyrere tilbud enn resten av Oslos studenter. Så oppfordringen til dere, kjære studenter, er: ikke si dere fornøyd med et tilbud som er dyrere enn det bør være. Ikke finn dere i å bli forskjellsbehandlet, men krev at BI skal ta mellomlegget slik de andre store utdanningsinstitusjonene i Oslo gjør med den største selvfølgelighet.


Delta i debatten

  • Selman Unsal

    God og forklarende artikkel. Det er utrolig tøft å opprettholde gode kostholdsvaner med den prislappen det koster på nydalen. Spesielt under eksamensperioden får dette en større effekt på kroppen, og det hender at jeg blir nødt til å slite meg gjennom noen utrolig kjipe lesedager.

  • Ramin Oddin

    BI ønsker mest mulig til sine ansatte og ledelsen i form av bonuser og andre unnsyldninger. Det kjedligste er at ingen av de ansatte eller ledere tørr å si noe, selv ikke den nye rektoren ønsker mer fett i sin egen mage framfør å ta studenter ha et bedre student liv, vi betaler 41 tusen kr pr semester, ca. 82 tusen i året og jeg kan trygt kalle det for norges dyreste utdanningstilbud innen økonomi…

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.