Nyheter
Studentene har ikke tillit til BIs sensurordningIllustrasjonsfoto

Studentene har ikke tillit til BIs sensurordning

Studenter ved Handelshøyskolen BI i Oslo raser over det store karakterspriket på omsensur.

Nyheter
og


26.04.2016 kl: 16:06


Studentene Ann Cecilie Larsen, Atle Torgersen og Henrik Jansen har en ting til felles. De har alle klaget på karakterer og resultatene har vært oppsiktsvekkende.

- Når man går fra karakteren C til E etter en omsensur så begynner man å lure i hvilken grad sensorene tar sin oppgave på alvor, forteller Torgersen som går andre året siviløkonomistudiet.

Fra E til toppkarakter
Tredjeårsstudenten Ann Cecilie gikk fra E til B etter at hun og gruppen klaget på den opprinnelige karakteren de hadde fått på prosjektoppgaven i strategi.

Ann Cecilie Larsen er ikke blid over sensurordningen til BI. Foto: Ingunn Larsen

Ann Cecilie Larsen er ikke blid over sensurordningen til BI. Foto: Ingunn Larsen

– Man blir skremt over hvor store forskjeller det kan være i de ulike sensorenes vurdering. Dette virker veldig useriøst og slike karakterhopp skal ikke være mulig, sier hun.

Svekket tillit
Det samme har tredjeårsstudenten Henrik Jahnsen opplevd. Han gikk fra stryk til C etter å ha klaget på karakteren i organisasjonsatferd og ledelse.

– Jeg leverte en eksamensbesvarelse som umulig kunne være så dårlig. Likevel fikk jeg stryk, og da jeg klagde på karakteren så gikk jeg opp tre karakterer og fikk C. Problemet med dette er at vi aldri kan være sikre på at man har fått den rette karakteren, sier Jahnsen.

– Dette er veldig useriøst fra skolen sin side. Man kan spørre seg hva man egentlig betaler for her, sier han.

«Kaster terning»
Torgersen lurer på om det er tilfeldighetene som avgjør karakterene

– Når drastiske karakterhopp skjer så hyppig så begynner man å lure på om sensorene ved BI kaster terning ved karaktersetting.

LES OGSÅ: Ga identisk eksamen få dager etter hverandre – to år på rad

BI på sin side mener de har gode prosesser, men går ikke inn på hva årsaken til de drastiske karakterendringene kan være. Ifølge seniorrådgiver Anne Hagberg blir de fleste studentene i de aller fleste tilfeller stående på karakteren når de klager.

– I de aller fleste tilfeller er klagesensur lik den ordinære sensuren, sier Hagberg.

Demotivert til å fortsette på BI
Torgersen mener handelshøyskolen bør rydde opp i egne rekker, men enn så lenge er tilliten til skolen svekket.

– Jeg har gått fra å være motivert til å fullføre en mastergrad på BI til nå å vurdere andre alternativer. Motivasjonen for å fullføre her har falt betydelig. Vi studenter bør ikke gå rundt å bekymre oss over så grove feil.

LES OGSÅ: Karakterene er ikke avgjørende når du søker jobb

Fagansvarlig i studentforeningen ved BI i Oslo (SBIO), Vilde Kreyberg, skjønner studentenes frustrasjon og stiller seg kritisk til ordningen med blindsensur, en ordning hun mener ikke fungerer optimalt.

Sensur

* Tidligere har utdanningsinstitusjoner kunnet velge hvordan man skal håndtere ny sensurering etter klage over karaktervedtak.
* Blindsensur ble innført i 2014.
* Blindsensur er lovpålagt ved alle utdanningsinstitusjoner.
* Klagesensorene får nå ingen informasjon, verken fra tidligere sensorpar eller argumentasjon fra studentene.

 

– Jeg forstår studentenes frustrasjon veldig godt når slike tilfeller oppstår. Noe av grunnen til at man ser større endringer i omsensuren nå enn tidligere skyldes overgangen til blindsensur. Blindsensuren ble innført etter ønske fra studentene og er nå lovpålagt i Norge. Beklageligvis ser man at det per dags dato er en løsning som ikke fungerer optimalt, forteller hun.

Kompetansevurderer eksternsensorer
På spørsmål om kvalitetssikring av eksternsensorer sier BI at de har høy akademisk kompetanse.

– Eksternsensorer blir kompetansevurdert av de aktuelle instituttene. Sensorene skal i utgangspunktet ha en høyere akademisk grad enn det nivået de skal evaluere, sier Hagberg.

Larsen har hørt om flere tilfeller hvor studentene har gått både opp- og ned mer enn en karakter etter omsensur.

– Når man legger ned så mye tid og krefter for å oppnå gode resultater så er det veldig frustrerende at sensorene ikke tar vår fremtid på alvor. Dette kommer tydelig frem når de voldsomme karakterhoppene forekommer, sier hun avslutningsvis.

LES OGSÅ: Ikke fornøyd med BIs tilbud til studenter med dysleksi

Dette er Torgersen enig i, og legger til at studentene bør forvente å bli møtt med en verdig sensur.

– Jeg syns det er synd at dårlig eksamenssensur skal gå ut over studentenes fremtid når man legger ned så mye arbeid i skolen.


Delta i debatten

  • Durango Farer

    Akkurat like ille på NHH, to- tre karaterhopp er ikke uvanlig, men mest nedover. Taktikken er nok å skremme studenter fra å klage – det gir jo mye bryderi…

    Det mest rettferdige er å offentliggjøre bedømming av delsvar og vekting pr oppgave så man kan summere selv til en matamatisk karakter, så må de to sensorene ha frihet til å runde opp eller ned etter en totalvurdering av totalsummen. Ved uenighet pr oppgave eller totalen er praksiser å kontakte faglærer sies det.

    Man må da omgjøre A B C D E F til 6 5 4 3 2 1 og slike +/- til +/-0.4, siden B- er ikke det samme som C+. Om det er 10 deloppgaver og hver enkeltoppgave i vektes/ ganges med 0.10 er det bare å legge sammen til en totalkarakter. Får man 4.4 burde det bli C+ mens 4.6 burde gi B-. I et regneark er det da lett å gjøre hva-hvis parameterstudier av det man mener resultatet på hver oppgave og sjekke om det er noen vits å klage. De originale sensorene kjenner tross alt best til skolen mener det skal undervises i.

    Har man klagd og fått to-tre karakterhopp som forutsetter at en annen har bedømt alt du har gjort til 2 eller 5 på hver deloppgave må det være noe galt med ankeinstansen.

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.