Nyheter
Statsbudsjettet 2018

Statsbudsjettet 2018

Hvordan påvirkes du som student av statsbudsjettet 2018? Her er et lite overblikk før vi kommer med en grundig analyse senere.

Nyheter


13.10.2017 kl: 13:10


Bolig
Regjeringen foreslår å redusere bevilgningene til bygging av studentboliger med 300 boliger til 2.200 neste år.
Dette betyr at mange studenter i områdene med størst press i boligmarkedet må kjempe om de samme boligene med mange andre. I Oslo er ca. 12 % av byens 650.000 innbyggere studenter, men det er i dag bare ca. 10.000 studentboliger. Dette kan over tid bidra til press i leiemarkedet som driver leieprisene opp, men utviklingen i leieprisene avhenger også av befolkningsutviklingen generelt. Med dagens 40 % egenkapitalkrav på sekundærbolig er det lite sannsynlig at kjøpsprisen på bolig vil gå opp.
Er du av studentene som eier egen bolig blir boliglånet litt dyrere når rentefradraget reduseres fra 24 til 23 prosent av renteutgiftene.
Med renteutgifter på 50.000 kroner blir skattefradraget 500 kroner mindre verdt i året. I realiteten betyr det at boliglånet blir litt dyrere.

Vi i SBIO er skuffet over at regjeringen har lavere ambisjoner for bygging av studentboliger i 2018. Etter at semesteret startet i august, stod det fortsatt mellom 5 og 6000 studenter i kø for å få bolig gjennom Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO). Samtidig ser vi at leieprisene i Oslo området øker kraftig. Dette er noe de nyvalgte Stortingsrepresentantene fra Oslo og Akershus fint kan ta ansvar for å løfte når budsjettet skal behandles i Stortinget, sier Emil Lundal som er Politikk- og samarbeidsansvarlig i SBIO.

Dyrere kollektivtransport og kultur:
Den lave momssatsen økes fra dagens 10 prosent til 12 prosent i forslaget til statsbudsjett for 2018. Det gjør kulturopplevelser dyrere og påvirker også prisen på kollektivtransport. Sammen med den planlagte hevingen av billettpriser på kollektivtransport i Oslo kommer månedskortet til å koste rundt 500 kr i utgangen av 2018.

TV-avgiften økes: (NRK-lisensens) Foreslås økt med 55 kroner til neste år. I forslaget til statsbudsjett anbefales avgiften for å ha tv økt til 2 922,70 kroner i året, uansett om du ser på NRK eller bare streamer Netflix.

Lånekassen
Grunnstøtten for søkere er foreslått økt med 1,8 prosent sammenlignet med undervisningsåret 2017–18. Dette er en økning på 0,2 prosent over økningen i konsumprisindeksen de siste 12 månedene, noe som betyr at studentene svakt øker sin kjøpekraft. Innføringen av 11 måneders studiestøtte fortsetter, neste år får du studielån for 2 av 4 uker i juni.

Opptrappingen mot 11 måneders studiefinansiering er bra, men ikke mer enn forventet. Studentenes kjøpekraft er vesentlig svekket sammenlignet med den kjøpekraften de som utarbeider budsjettet hadde i sin tid som student. Jeg mener at studiefinansieringen skal løpe over alle 12 månedene, og at den skal knyttes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden (1,5 G), om ikke mer, forteller Emil Lundal

Mer omgjøring til stipend om du fullfører graden din
Regjeringen ønsker at flere studenter i høyere utdanning gjennomfører utdanningen de har begynt på. Man planlegger derfor å endre konverteringsordningen slik at de som fullfører hele grader får mer av studielånet omgjort til stipend. Ordningen er planlagt å gjelde fra undervisningsåret 2019/2020, vi venter i spenning på hvordan dette vil bli.


Delta i debatten

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.