Politikk
Regjeringen vil gi tilskudd til 2200 nye studentboligerFoto: Patrick Poculan, Flickr

Regjeringen vil gi tilskudd til 2200 nye studentboliger

Regjeringen foreslår 2200 nye studentboliger for 2016, øker BSU-grensen til 300.000 og 175 millioner ekstra til fusjonering. Se listen over regjeringens forslag her.

Politikk


07.10.2015 kl: 10:33


Finansminister Siv Jensen kunne i dag avsløre at regjeringen foreslår bygging av 2200 nye studentboliger for 2016. Det utgjør en økning på 5700 studentboliger i Solberg-regjeringens periode, dersom vedtaket vedtas. Norsk studentorganisasjon (NSO) er fornøyd med forslaget, men savner et satsning også på studiestøtten.

– Hver enkelt studentbolig som bygges er med på å sikre flere gode boforhold og bedret økonomi for studentene. Vi i NSO er glade for regjeringen fortsetter prioritere studentboliger, sier NSOs leder Therese Eia Lerøen i en pressemelding.

Regjeringen foreslår å styrke basisstøtten med 3,1 prosent for undervisningsåret 2016-2017. Det blir altså ingen 11 mnd. studiestøtte.

– Vi vet ikke hva regjeringen mener er et godt nivå på studiestøtten. Forslaget sørger for at studentene ikke får dårligere råd til neste år, men det burde strengt tatt være en selvfølge. Vi i NSO er tydelige på hva som er studentenes krav, det er på tide at regjeringen tydeliggjør sine ambisjoner, sier Eia Lerøen

Heller ikke i Bergen jubler de over basisstøtten.

-Det er synd at en økning i studiestøtten nedprioriteres nok en gang, sier leder av Studentparlamentet ved UiB, Johanne Vaagland i en pressemelding.

Også i Oslo er lar jubelen vente på seg. Velferdstinget i Oslo og Akershus (VTOA) berømmer regjeringen for å videreføre økningen i studentboligbygging og i studiestøtten. Men det store løftet for studentøkonomien lar vente på seg, påpeker de i en pressemelding.

- Det er positivt at regjeringens satsing på studentboliger fortsetter, men vi er ennå ikke i mål, sier Sigrid Mæhle Grimsrud, leder av Velferdtinget i Oslo og Akershus.

- Satsingen på studiestøtten er heller ikke bra nok, fortsetter hun. – Med en årlig økning på 3% vil det ta 15 år før vi når målet. Det er ikke holdbart, sier Grimsrud.

Økt støtte til forskning
Regjeringen øker bevilgningene til forskning og utvikling med 2,1 milliarder kroner i 2016 (4,1 prosent i realvekst), men Forskerforbundet ser likevel behov for en forsterket innsats på noen enkeltområder.

- Dette er et godt kunnskapsbudsjett, men grunnbevilgningene til institusjonene prioriteres ikke høyt nok, sier Petter Aaslestad, leder av Forskerforbundet i en pressemelding.

Også Abelia, NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter, er fornøyd med satsingen på kunnskap, men mener dette er ikke en type budsjett som Norge har råd til over tid.

- Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016 er historisk godt i sin satsing på kunnskap, men dette er ikke en type budsjett som Norge har råd til over tid, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia i en pressemelding.

Dette foreslår regjeringen i statsbudsjettet:
Regjeringen foreslår å øke bevillingene til studiefinansieringen med 3,1 prosent. Det innebærer at studiefinansieringen for den enkelte student øker med kroner 3160 årlig sammenlignet med studieåret 2015/2016. Sett opp i mot grunnbeløpet i folketrygden (G) for 2015 tilsvarer dette et økning fra 1,12 til 1,15 G. Totalt vil du få 316 kroner mer i måneden.

 Regjeringen vil gi 175 millioner ekstra til sammenslåingen av universiteter og høyskoler. Regjeringen foreslår 175 millioner kroner til strukturarbeid. Det er 100 millioner kroner mer enn i 2015.

BSU-grensen økes til 300.000 kroner

 Regjeringen foreslår å øke satsingen på EUs forsknings og innovasjonsprogram Horisont 2020 med 135 millioner kroner. Pengene skal gå til å styrke etablerte virkemidler og andre målretta tiltak.

 Regjeringen foreslår å øke egendanelen til studenter ved hjemreise med 500 kroner.

 Det foreslås 38,3 millioner kroner til 350 nye studieplasser i praktisk-predagogisk utdannelse for våren 2016. Søkere til utdannelse innen matematikk, naturfag eller teknologi med økende arbeidsledighet vil prioriteres.

 Det foreslås 6,3 millioner kroner til 55 nye studieplasser innen psykologi og medisin.

Forskningsinnsatsen styrkes i budsjettet med 2,1 milliarder kroner.

Instituttenes rolle i doktorgradsutdanningen styrkes med 7,8 millioner.

Fri Prosjektstøtte(FRIPRO), sentre for fremragende forskning, tildelinger til grunnforskningsprogram og strategisk institusjonsstøtte styrkes med 50 millioner, blant annet for å finansiere den nye søknadskategorien FRIPRO Toppforsk.

Midler til Fulbright-programmet og ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) økes med 485.000 kroner.

 Regjeringen legger opp til å gjennomføre en nye studentlevekårsundersøkelse.

 Listen oppdateres fortløpende


Delta i debatten

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.