Nyheter
Stagnering i antall utvekslingsstudenterHandelshøyskolen BI. Foto: Ingunn Straalberg

Stagnering i antall utvekslingsstudenter

Kunnskapsministeren ønsker at flere norske studenter skal ta utveksling, men økningen uteblir.

Nyheter


14.04.2016 kl: 16:30


Torbjørn Røe Isaksen uttalte i fjor at han ønsker obligatorisk utveksling for norske studenter. Uttalelsen kommer i en tid hvor det snakkes varmt om internasjonal erfaring på jobbmarkedet.

Et halvt år etter uttalelsen publiserte Norsk senter for forskningsdata (NSD/DBH) tall som viste en stagnering i antall studenter som velger utenlandsopphold i studietiden. Statistikken viste en minimal nedgang på tre studenter fra 2014 til 2015, skriver Khrono.

«Tilrettelegger for dette»
Antallet studenter som drar utenlands fra Handelshøyskolen BI har heller ikke forandret seg stort det siste året. Den totale utvekslingsmassen har økt med bare tre studenter fra skoleåret 2014/15 til i år. Dette viser tall Inside har fått tilsendt fra BI.

Foto: Torbjørn Brovold

Inge Jan Henjesand. Foto: Torbjørn Brovold

BI har riktignok hatt stabile tall i flere år, noe rektor Inge Jan Henjesand er godt fornøyd med.

– Vi har en høy andel studenter som reiser utenlands, noe som har holdt seg stabilt de siste årene. Vi ønsker selvsagt at så mange som mulig av våre studenter får seg internasjonal erfaring i løpet av studietiden på BI, og dette er noe vi tilrettelegger gjennom utveksling eller internasjonale internships, sier han til Inside.

Henjesand mener det kan være flere årsaker til at mange dropper utenlandsstudier, men tror ikke den dårlige kursen har så mye å si.

– Vi tilrettelegger for muligheten til å dra på utveksling, men det er mange årsaker som kan stå i veien for at ikke enda flere benytter seg av dette tilbudet, blant annet familiære eller jobbrelaterte spørsmål. Dårlig kurs kan føre til lavere kjøpekraft, men gjør ikke den store forskjellen for våre utvekslingsstudenter i og med at de betaler sine skolepenger til BI, forklarer han.

LES MER: Vil at flere skal velge utveksling

Flere søker lån
Trenden blant norske skoler samsvarer ikke med tallene Lånekassen sitter på om dagen. De foreløpige tallene for undervisningsåret 2015/16 tyder på en liten økning i antall søknader om lån fra utvekslingsstudenter, etter at kurven har vendt noe nedover de siste årene.

Etaten opplyser at studentene kan få mer støtte nå enn tidligere.

– Dette skyldes at støttesatsene blir prisregulert, og ikke på grunn av noen store endringer i regelverket vårt. Skolepengestøtten blir valutajustert hvis den norske krona har styrket eller svekket seg med mer enn én prosent mellom utgangskursen per 1. april og utbetalingstidspunktet, sier Lars Erik Skarholm, førstekonsulent i Lånekassen.

Blir kompensert
Støtten studentene får fra Lånekassen er i korte trekk den samme som studentene får her hjemme. Basisstøtten er helt lik, men det helhetlige beløpet varierer noe på grunn av skolepenger og støtte til et visst antall reiser.

Stagneringen blant utvekslingsstudenter behøver heller ikke bety at gruppen norske studenter utenlands er lavere enn tidligere.

– Nedgangen i antallet studenter på utveksling blir kompensert med en større økning blant studenter som tar hele graden sin i utlandet, forteller Skarholm.


Delta i debatten

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.