Nyheter
Stadig flere fullfører bachelorgraden ved BIStudentene Truls Fosse (til venstre) og Robin Hofseth tror at det er større press på å fullføre nå enn tidligere. Foto: Nina Flatnes Bratbak

Stadig flere fullfører bachelorgraden ved BI

Ferske tall for 2015 viser at 36 prosent av studentene ved Handelshøyskolen BI fullførte en bachelorgrad på normert tid. Dette er en økning på 11 prosentpoeng fra 2009.

Nyheter


22.03.2016 kl: 11:15


– Som en del av bachelorreformen ble det i 2009 innført en mer fleksibel studiemodell som vi tror har bidratt positivt på fullføringsgraden, skriver Kjersti Gummerson, administrasjonssjef for studiekvalitet ved Handelshøyskolen BI, til INSIDE i en e-post.

Økonomi og ledelse har høyest fullføringsgrad
Når det gjelder hvem som dropper ut av studiet, så er dette veldig variert. Men det er én linje som over tid skiller seg ut fra de andre.

– Det vi kan se er at Økonomi & ledelse har en høy fullføringsgrad sammenlignet med andre linjer. Den var på 55 prosent i 2015 sammenlignet med 48 prosent i 2014. På siviløkonomstudiet er det høyere opptakskrav, og de som går siviløkonom kan heller ikke ha hengefag når de skal begynne på masterdelen av programmet, opplyser Gummerson.

På master var det imidlertid 75 prosent av studentene som fullførte på normert tid i 2015.

Gummerson forteller at fullføringsgraden på master har holdt omtrent samme nivå de siste årene, og mest sannsynlig er den enda høyere i virkeligheten. Den høye fullføringsgraden på master har nok i likhet med siviløkonomstudiet sammenheng med høye opptakskrav, mener hun.

«Må jobbe jevnere»
Studentene Truls Fosse og Robin Hofseth går første året på master i Økonomi & ledelse. De tror at det er større press på å fullføre nå enn tidligere.

- Det er flere som tar høyere utdannelse nå enn tidligere, og studenter føler nok et større press på å fullføre, sier Hofseth.

Det er mange som ikke helt vet hva de vil og begynner på BI bare for å prøve noe. Det første året kan kanskje oppleves som litt hardt hvis du er usikker på valg av studium i utgangspunktet og i tillegg innehar svake bakgrunnskunnskaper. Det er nok mange som dropper ut av første året fordi det er en stor overgang, forklarer de to.

LES OGSÅ: Her stryker 11,5 prosent av studentene

- Kanskje hadde det også hjulpet om BI hadde innført prosessevaluering i kursene gjennom semesteret slik som på mange av kursene på master, foreslår Fosse. Da må man jobbet jevnt gjennom hele året.

De to er enige om at jevn jobbing med fagene gjennom semesteret er oppskriften for å lykkes på eksamen.

- Kom i gang med skolearbeidet så tidlig som mulig. Ikke utsett alt til siste uke før eksamen. Lag en arbeidsplan, og bruk tiden som er satt av til lesing til nettopp det. Og så er det lurt å gå i alle forelesninger.

Kjersti Gummerson.  Foto: Didrik Skodje

Kjersti Gummerson. Foto: Didrik Skodje

Sliter med de kvantitative fagene
Det er flere studenter som stryker i de kvantitative fagene som bedriftsøkonomi, matematikk og statistikk. Og det er et høyere antall studenter som stryker i de kvantitative fagene på første studieår enn på andre og tredje studieår, opplyser Gummerson.

- Dette kan skyldes at mange som ikke mestrer disse fagene det første studieåret, slutter på BI eller bytter til en annen linje hvor det er færre kvantitative fag. Men enkelte år har det også vært en høyere strykprosent i fag som Organisasjonsatferd og ledelse.

LES OGSÅ: BI-studenter stryker mest på landsbasis

Gummerson mistenker at mange studenter undervurderer hvor mye arbeid som kreves i faget.

Det er innført arbeidskrav på enkelte kvantitative fag på første studieår. Gummerson forklarer at årsaken til at det er innført arbeidskrav er nettopp på grunn av den høye strykprosenten.

- Tanken er at studentene skal arbeide jevnt gjennom semesteret. Hvilken effekt tiltakene har er vanskelig å si, men tilbakemeldinger fra studentene viser at de ønsker arbeidskrav i de kvantitative fagene, sier hun.

Jobber med å få ned «drop out»-prosenten
Den normerte tiden er på tre år, og vi ønsker at flest mulig skal klare å fullføre innen normert tid. De siste tre årene har vi hatt en økning i antall studenter som fullfører på normert tid, sier Trude Tanum, avdelingssjef ved Studentpartner.

- For mange førsteklassestudenter er det kanskje første gang de opplever å studere på en høyskole. Plutselig har du ansvar for egen læring, og du må selv påse at du gjør det du skal gjøre til den tiden du må gjøre det. Og den friheten kan være utfordrende for mange, sier Tanum

LES OGSÅ: Nesten 70 prosent av studentene på bachelor fullfører ikke på tiden


Delta i debatten

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.