Karriereprofil
Smil til verden, så smiler verden til degDOMMER. Ola Hobber Nilsen har utdanning fra BI. Han jobber fulltid i Color Lines markedsavdeling samtidig som han tar sikte på å bli FIFA-dommer. Foto: Lisa Selin/Drammens Tidende

Smil til verden, så smiler verden til deg

Ola Hobber Nilsen (28) er tippeligaens yngste fotballdommer. Han har en mastergrad i Internasjonal Markedsføring og ledelse fra BI, og jobber fulltid i Color Lines markedsavdeling ved siden av. Takket være gode rutiner og god struktur, kombinerer han fulltidsjobben med mer enn tusen fotballtimer i året.

Karriereprofil


18.11.2014 kl: 17:25


Da Ola var BI-student jobbet han deltid i BIs markedsavdeling, hadde to andre jobber og dømte på si. På BI jobbet han i skolens PR-team, og på skolens callsenter. Jobben innebar å reise rundt på videregående skoler, og presentere BIs studietilbud. Allerede her oppdaget han hvor mye motstand man kan møte, og hvordan å mestre det. Å besvare kritiske spørsmål er også litt av hverdagen til en fotballdommer. Ola har kommet langt på å være ydmyk, og ha troen på seg selv.

— Jobben gjorde at jeg trivdes bedre på skolen og jeg utviklet meg som person. Jobben innebar å møte alle typer mennesker og det krever at man kan kommunisere godt og tilpasse seg miljøet man er i. Som utsendt opplevde jeg dessverre ofte fordommer mot BI. Mitt inntrykk var at mens vi var opplært til å ikke baksnakke andre skoler eller sette andre skoler i et dårlig lys, så var det akkurat det vi opplevde på messer og skolebesøk. Jeg husker ofte jeg startet presentasjoner med å forsvare kritikken fra andre skoler. Man kommer lengst ved å fokusere på seg selv, og det å være ydmyk.

Ola gikk ut fra Handelshøyskolen BI med toppkarakterer, men bedyrer likevel at han ikke var noen nerd. Han takker sin selvlærte studieteknikk, som han gledelig deler, for at skolen gikk som det gjorde. Det hele bunner ut i taktisk tekning, gode rutiner og struktur.

— Jeg var sammen med venner og kjæresten i helgene og hadde i en periode tre jobber ved siden av skolen. Jeg satt ikke på lesesalen og leste i helgene. Jeg gjorde det unntaksvis nærmere eksamen. Jeg vil jo si at det viktigste er følgende: 1) ikke fokuser på å lese alt, men spør deg hvorfor du har kurset, 2) Spør medstudenter hva de mener er viktig, 3) Hva har foreleser brukt mye tid på, og gjentatt ofte? 4) Er spørsmålene på eksamen alltid fra de samme kapitlene i boken? Kan jeg disse kapitlene, og eventuelt hvilke kapitler må jeg lese for å forstå disse?

MANGE TIMER. Ola Hobber Nilsen (28) bruker flere tusen timer som fotballdommer i året. Foto: Lise Selin/Drammens Tidende

MANGE TIMER. Ola Hobber Nilsen (28) bruker flere tusen timer som fotballdommer i året. Foto: Lisa Selin/Drammens Tidende

Fleksibel arbeidsgiver
I hverdagen er Ola, og hans mentale tilstedeværelse, forbeholdt Color Line og dens markedsaktiviteter opp mot bedriftsmarkedet. Selv om brorparten av kampene er tilknyttet helgene, kan det hende treninger og samlinger faller på ukedagene. Ola er derfor avhengig av en fleksibel arbeidsgiver, og ekstremt god planlegging. Det gjelder da å ha god struktur og vel planlagte dager, for å kunne være tilstede hundre prosent og evne å ta veloverveide og effektive beslutninger. Ola inrømmer at dømmingen og treningen gir mye energi og overskudd til dager med overtid og tøffe deadliner.

— Hvis man ikke vet hva man skal gjøre når man kommer på jobb, hvordan skal man da kunne si at det ble en vellykket dag eller at man kom i mål? Jeg etterstreber å bruke mest mulig tid på det som faktisk gir resultater og minst mulig tid på tidstyver. Jeg er takknemlig for at arbeidsgiver har tilrettelagt for at jeg skal lykkes, også utenfor jobb. Når det er sagt, så er det ikke alltid slik at de som er lengst på jobb, er best på jobb – det har arbeidsgiver heldigvis også skjønt. En nøkkelfaktor for at jeg får det til å gå rundt er tett dialog og god kommunikasjon med leder, noe man kommer langt med. Helt avslutningsvis må jeg nesten få legge til at jeg tviler på at arbeidsgiver hadde vært så fleksible om jeg ikke hadde gjort jobben min på en tilfredsstillende måte.

Travle dager

MASTER. Ola Hobber Nilsen har en mastergrad i Internasjonal Markedsføring og ledelse fra BI. Foto: Gisle Bjørneby

MASTER. Ola Hobber Nilsen har en mastergrad i Internasjonal Markedsføring og ledelse fra BI. Foto: Gisle Bjørneby

Som fotballdommer får man oppdrag en til to uker før kamp, noe som gjør det hele noe uforutsigbart. Ukedagene er lange, og ofte må helgen tas på bortebane. Likevel starter den mentale forberedelsen, og dagsplanleggingen så snart møte- og kamptider er inne. I jobben er mandag forbeholdt møter, gjennomgang av forrige ukes resultater og status på pågående prosjekter. Grunnlaget for uken blir lagt. Tirsdag til torsdag jobbes det med de større og mer strategiske oppgavene på jobb, og fredag skal arbeidet kvalitetssikres, før kvelden er forbeholdt samboer. Lørdag er det som oftest avreise til kampbyen, og søndag er det kamp.

— Er jeg heldig så kommer jeg meg hjem samme kveld som kampene, men ofte blir det morgenfly mandag morgen direkte til jobb. Det er ofte hektiske uker og treningen må gjennomføres for å holde det fysiske nivået oppe. Videre er så mange kvelder som mulig forbeholdt samboer. Minst like viktig som det er å være hundre prosent tilstede på jobb og dømming, gjelder også det samme på hjemmebane. Har man ikke støtte av de nærmeste, er det umulig å takle det presset man blir eksponert for, spesielt som dommer.

Glimt i øyet
Som dommer utsettes man for mye press, fra alle parter. I motsetning til lagene, er man kun et team på en håndfull mennesker. Visualisering og god kommunikasjonsteknikk er alfa og omega for å kunne takle utfordringene som en møter. En kan ta meg seg mye fra dommeryrket, kamplederen inn i næringslivet.

— Som dommer er man ofte utenfor komfortsonen, og det er deilig å kjenne på denne følelsen. Det er minst like deilig å komme inn i komfortsonen igjen. Det gir både lettelse, og ren glede, spesielt når tilbakemeldingene er gode. Jeg overfører mye av det jeg lærer som kampleder til jobb. Jeg har erfart at mentale forberedelser gjør at de største utfordringer blir lettere å møte. I tillegg løser et glimt i øye de mest utrolige situasjoner. Smil til verden, så smiler verden til deg.

Helt avslutningsvis deler Ola noen velvalgte karrieretips, som passer bra i disse dager hvor studenter utsettes for press fra alle kanter.

— Ikke begynn på et verv fordi noen forteller deg at det er viktig. Dersom det ikke er viktig for deg, så er det ingen grunn til å delta. Se om det er noe annet som interesserer deg. Arbeidsgivere ser etter om du har det «lille ekstra», så da blir mitt spørsmål til deg som student: Hva er det «lille ekstra» med deg og hvordan skal du få dette frem i søknaden og i CVen? Dersom du vet dette, da er du allerede på god vei.


Delta i debatten

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.