Nyheter
Slakter halal-merkingenNoen muslimske studenter lar være å kjøpe kjøtt i kantinen. Foto: Abdullah Javad

Slakter halal-merkingen

Muslimske studenter er skeptiske til hvilke matretter som er halal i kantinen på BI. Selv de ansatte er usikre.

Nyheter


18.09.2013 kl: 7:16


Halal-mattilbudet på BI har økt de siste årene, og blitt møtt med positive reaksjoner fra studentene, men den siste perioden har det oppstått noen situasjoner som har ført til forvirring blant de muslimske kundene. Flere av de muslimske studentene på skolen er frustrerte over de ansatte i kantina, drevet av Eurest, som ikke vet hvilke matretter som er halal.

KRITERIER FOR HALALKJØTT

- At dyret i seg selv er tillatt i islam. For eksempel okse, lam og kylling. Av dyr som ikke er tillatt kan nevnes gris og rovdyr.
- At dyret er blitt slaktet på en riktig måte. Kveling, pisking eller skyting av dyr er ikke akseptabelt. Dyret skal i følge islam slippe å bli plaget unødvendig og man skal gjøre alt man kan for å få dyret slaktet enklest mulig. Bedøvelse av dyret før slakting er greit nok så lenge bedøvelsen i seg selv ikke dreper dyret.
- Den som slakter må være ansvarlig og tilregnelig i forhold til alder, mental helse og kunnskap om slakting. Slakteren bør være muslim, men under bestemte forutsetninger (se under) kan også kjøtt slaktet av kristne og jøder spises.
- Slaktekniven må være skarp for å sikre rask kutting og minimalisere smerten for dyret.
Kilde: islam.no

– Vi blir veldig skeptiske med tanke på alt fokuset som har vært rettet mot dette i media den siste tiden, spesielt i retning kebabsjappene. Det er nesten en selvfølge at tvilen sprer seg til BI når selv kantinepersonalet ikke kan fortelle om maten er halal, sier Ali Khilji, leder for det muslimske utvalget på BI.

Usikre ansatte
Flere av studentene INSIDE har vært i kontakt med føler at den eneste muligheten til å forsikre seg om at det de kjøper er halal, er å spørre Eurest sine ansatte som selv er muslimer. Noen av studentene er så tvilende at de lar være å kjøpe kjøtt i kantinen.

– Ved et tilfelle fikk jeg først vite at to retter var halal, mens en annen ansatt informerte om at kun en av rettene var det, sier BI-student Ramazan Kara.

– Jeg har ved flere anledninger opplevd at det ikke er opplyst om rettene er halal eller ei, fortsetter Khilji.

Aldri noen mistanke
Driftsleder for Eurest, Vigdis Svendsen Løseth, forteller at deres ansatte ikke er usikre, men at de ofte dobbeltsjekker før de uttaler seg om hva som er halal og ikke halal. Hun opplyser at halal-kjøttet i kantina på skolen leveres av Kalbakken Kjøtt, og at det aldri har vært noe mistanke om at deres kjøtt ikke er slaktet på riktig islamsk måte. Kalbakken Kjøtt er også leverandøren til samtlige restauranter som serverer halalmat i Oslo.

Tydeliggjøre halal-merking
Vi har fått opplyst at halal-merkingen ikke er kontinuerlig, hva er dine tanker om dette?
– Vi merker Halal-mat på samme måte som vi gjør med annen merking. Dette legges ut på meny-skjermene våre som er synlige, sier Løseth

Flere studenter INSIDE har vært i kontakt med forteller at dette ikke alltid er tilfellet. Andre studenter har sluttet å spise i kantina grunnet dårlig merking og lite variasjon i menyene. Hva synes du om dette?
– Eurest jobber stadig med å imøtekomme studentenes ønsker både når det gjelder variasjon, pris og utvalg, opplyser Løseth.

Hun informerer samtidig om at både merkingen av halal-mat og utvalget av maten på BI generelt vil bli forbedret i fremtiden.

SiO er møtt med reaksjoner.
Det er tydeligvis ikke kun BI som blir møtt med problemer knyttet til kantinemat. SiO tilbyr også halalmat i utvalgte kantiner. I motsetning til situasjonen på BI er de ansatte i SiO informerte om hvilke retter som er halal ved at dette er tydeliggjort på pakningene, ifølge administrerende direktør I SiO, Alain Clérambault. Videre får INSIDE vite at det også kommer tilbakemeldinger til SiO, men heller i retning variasjonen av maten, enn problematikk med merkingen.


Delta i debatten

 • Privat Privat

  Javel, men hvis dem skal ha halal kjøtt så må det merkes godt, får vi har andre grupper som ikke er så glad i at dyrene utsettes for unødvendig behandlig..

  Ikke for å snakke om sikhere eller sikhism, tror det er 2000 av dem i norge, og dem kan ikke spise halal kjøtt..
  Ref : en.wikipedia.org/wiki/Sikhism

  • priv

   litt morsomt at du sier at dyrene utsettes for unødvendig behandling. Tviler på at du ikke at spist kjøtt om du hadde reist til kina. tviler sterkt på det… selv om dyrene blir ekstremt dårlig behandlet der og. Men herre gud. folk nevner jo kun muslimer når det kommer til vold, tidelig vis kult å rakke ned på de. Hva med kosher som jøder spiser? er jo nesten på same måten som hala den og.

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.