Anmeldelse
Robinson Pluto«Et kaldt hode og evne for problemløsing» er det som redder romfareren Watney, ifølge anmelder Bastian Barstad.

Robinson Pluto

«The Martian» går sin seiersgang på norske kinoer. Vår anmelder har også latt seg begeistre av boken.

Anmeldelse


15.11.2015 kl: 12:00


«Jeg har ingen måte å kommunisere med jorden. Hvis oksygenatoren svikter, vil jeg kveles. Hvis vanngjenvinneren svikter, vil han dø av tørst. Hvis Habitatet slår sprekker, vil jeg på en måte eksplodere. Hvis ingen av disse tingene hender, vil jeg til slutt gå tom for mat og sulte i hjel.»

En grei oppsummering av situasjonen. Alene og forlatt på Mars må Mark Watney klare seg på de ressurser han er gitt. Strandet på Mars er faktisk også en dekkende beskrivelse da han i teorien befinner seg i internasjonalt farvann, noe han gjør et poeng ut av flere ganger.

Ares 3 er NASAs tredje bemannede Marsoppdrag med formål om å samle viten om Mars, og består av seks astronauter med forskjellig realfaglig bakgrunn. På dag 17 av Ares 3 blir basen deres rammet av en kraftig sandstorm som tvinger dem til å abortere oppdraget og evakuere planeten. Under omstendighetene blir Mark Watney truffet av en komponent fra en radiomast og forsvinner fra gruppen, som konkluderer med at han må være omkommet, og ser seg nødt til å evakuere uten ham.

Mark Watney – som lignet veldig på Matt Damon i hodet mitt da jeg leste boken – er botanikeren i Ares 3. Han er også den karismatiske og morsomme deltakeren, og bidrar til en kontinuitet i gruppen NASA så nødvendig i utvelgelsesprosessen av oppdraget.

Kanskje er det derfor han gjennom måneder alene på en ubeboelig planet klarer å se humoren i visse ting, som for eksempel når han stolt utnevner seg som den beste botanikeren på planeten.
Handlingen er, i det store og hele, ikke original. Hovedpersonen er strandet og forlatt i et ugjestmildt miljø. En moderne mann må hente frem sine urinstinkter for å overleve. Et kollektiv må samarbeide for å føre sauen tilbake til flokken. Men; det funker. Pakk historien inn i vitenskap krydret med topp moderne romferdsel så har du en svært underholdende og ikke minst en nødvendig nyversjon. Jeg er lei av øde øyer. Jeg er ikke lei av (superkule) romskip.

Ett element jeg liker spesielt godt med boken er at helten aldri indikerer at det er skjebnen, mot, eller tro som hjelper ham, men heller et kaldt hode, og en stor evne for problemløsning. Naturfagsnørden i meg skriker hver gang jeg forstår en av Watneys fremgangsmåter, for forklaringer på diverse vitenskapelige prosesser blir i stor grad gitt, og dette blir man som leser fort vant til.

Watneys indre konflikter og bokens fokus på hans mentale helse blir dog ikke rørt i særlig stor grad. Dette skuffet meg noe, da det var et av aspektene jeg gledet meg til å lese om. Samtidig er det lett å rettferdiggjøre ved å tenke at astronauter er overmennesker som selvfølgelig er godt forberedt for enhver krisesituasjon med livet på spill.

The Martian er alt i alt en veldig god bok, noe som har gitt utslag på verdensbasis. Resultatet er den storslåtte filmen med samme navn, som per 19. oktober har et overskudd på rundt 300 millioner kroner. Samtidig har planeten Mars av vitenskapelig grunner fått mye oppmerksomhet den siste tiden – en oppmerksomhet som neppe vil minke med årene som kommer.


Delta i debatten

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Lars Volden

Daglig leder

Daniel S. Zuniga

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.