Karriere
Oljestudenter frykter for fremtidenEigil Indrehus. Foto: Daniel Gauslaa

Oljestudenter frykter for fremtiden

Lave oljepriser og nedgang i oljeinvesteringene gjør studentene nervøse.

Karriere


14.04.2015 kl: 13:38


Statistisk sentralbyrå (SSB) spår at minst 30.000 jobber innen oljenæringen vil forsvinne som resultat av nedgang i oljeinvesteringene. Dette gjør petroleumsstudenter bekymret for fremtiden sin.

Student Eigil Indrehus ved Nortrain Norwegian Drilling Academy forteller at nedgangen i bransjen ofte er hovedtema i samtalene med medelevene.

– Jeg frykter å ikke få jobb etter endt utdanning. Utsikten ser dårlig ut for petroleumsteknikere. Jeg kjenner flere avgangselever som står uten jobb. Flere studenter på studiet mitt har fått sparken i jobbene sine.

– Jeg har flere ganger tenkt tanken på å endre utdanningsretning da jobbutsiktene ikke ser lyse ut, sier Indrehus.

Større etterspørsel tidligere
Tidligere fikk studentene jobbtilbud før endt utdanning. Indrehus har selv to år igjen av utdannelsen, men aktivitetsnedgangen i oljebransjen gjør ham demotivert.

– Jeg ser at det er veldig få stillinger som er utlyst. For et par år siden var etterspørselen etter petroleumsteknikere mye større. Det er en vanskelig situasjon vi kommer til å være i som nyutdannede. Det er ofte personer med bred erfaring som står fremst i køen når bedrifter ansetter nye.

Positiv
Rektor ved skolen, Per Inge Worren, ser optimistisk på situasjonen. Rektoren mener det vil være mangel på arbeidskraft når investeringene begynner å ta seg opp igjen.

– Etter vår mening er det viktig å se de positive sidene ved aktivitetsnedgangen, da konjunkturskifter ikke er uvanlig i denne næringen. Vi ser at industrien kommer sterkere ut etter en slik aktivitetsnedgang. Analyseselskapet Rystad Energy mener også at oljeservicebransjen vil være på vei opp igjen fra siste del av 2016.

– Prognoser viser at veksten vil gå opp igjen i slutten av året etter, og resultatet av dette igjen vil være mangel på folk med relevant kompetanse til denne industrien. Det betyr at de som tar utdanningen i dag, vil være klar for jobb når oppturen kommer. Det vil med andre ord være enklere å få seg jobb for de som studerer nå, enn for de som var ferdig med sine studier ett år tilbake, forteller Worren.

Lys fremtid
I en periode på ti år fra 2004 og frem til 2014 økte de årlige investeringene på norsk sokkel fra 70 milliarder til 214 milliarder kroner. Denne tredoblingen i de årlige investeringene viser at det er en bransje i sving.

– Et stort problem for industrien er at kostnadene for å bore nye brønner og å vedlikeholde produksjonsbrønnene, har nådd et altfor høyt nivå. Vi ser derfor nå en sunn korreksjon når det gjelder disse kostnadene. Resultatet på sikt kan bli at vi kan få utbygginger av felt som står i fare. Dette kan gi et økt behov for arbeidspersonell i industrien, sier Worren.

Rektoren forteller at det er smart av studenter å styrke sin posisjon ved å bygge seg opp faglig i mellomtiden.


Delta i debatten

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.