Nyheter
Nordmenn vil ha underbetalt vaskehjelp

Nordmenn vil ha underbetalt vaskehjelp

Fire av fem nordmenn vil ikke betale riktig pris for håndverker- og renholdstjenester. Det arbeidsgiverforeningen Virke regner som laveste hvite timesbetaling for rengjøringstjenester er 500 kr. Bare seks prosent av befolkningen er villige til å betale dette.

Nyheter


23.08.2017 kl: 8:38


Fire av fem nordmenn vil ikke betale riktig pris for håndverker- og renholdstjenester. Det viser en undersøkelse gjennomført av YouGov i forbindelse med lanseringen av boken «Det mørke arbeidslivet». Det arbeidsgiverforeningen Virke regner som laveste hvite timesbetaling for rengjøringstjenester er 500 kr. Bare seks prosent av befolkningen er villige til å betale dette.

Den nye boken «Det mørke arbeidslivet» som er skrevet av blant andre journalist Torgny Hasås, belyser et stadig mørkere norsk arbeidsliv. Systematikk i trygdesvindel, fiktiv fakturering, falske identiteter, gjeldsslaveri og menneskeslaveri blir i stadig økende grad en del av norsk arbeidsliv. Undersøkelsen, som er gjennomført i forbindelse med boklanseringen den 17. august, viser et gap mellom nordmenns holdninger og handlinger.

— Undersøkelsen viser at det er en stor andel nordmenn som synes det er greit å kjøpe arbeidstjenester svart. Holdningene som avdekkes i undersøkelsen, sammen med strukturene i arbeidslivet som vi presenterer i boka, viser at det mørke arbeidslivet stadig får bedre vilkår for å bre seg, slår Torgny Hasås, redaktør og forfatter av «Et mørkt arbeidsliv», fast.

Positive til svart arbeid

Mens tre av ti nordmenn mener det er greit å kjøpe arbeidstjenester svart som privatperson, mener kun fem prosent av befolkningen at dette er greit som bedrift. Det er i størst grad den yngste aldersgruppen og de med lavest inntekt som er positive til å kjøpe tjenester svart som privatperson.
Samtidig mener nesten halvparten av befolkningen at renholdsarbeidere som tar oppdrag fra privatpersoner bør lønnes med 200 kroner eller mindre. Dette er 300 kroner under nivået arbeidsgiverforeningen Virke anser som den minste betalingen for rengjøringstjenester. Betalingen skal også dekke sykelønn, feriepenger, arbeidstøy, pensjon, administrasjonsutgifter, vaskemidler, verktøy og transport. I gjennomsnitt mener nordmenn at vanlige service- og håndverkstjenester som snekker, rørlegger, elektriker, maler, gartner og renholdsarbeid bør lønnes med 300 kroner i timen dersom de jobber for privatpersoner, og 400 kroner dersom det er for næringslivet.

— Vi ser et sprik i hva folk anser som korrekt timelønn i ulike bransjer. Folk virker å ville betale mer for tjenester de absolutt ikke kan klare selv. Folk mener for eksempel at korrekt timelønn for tjenester som renhold, hagearbeid og maling bør være lavere enn det snekkere, rørleggere og elektrikere fortjener, fortsetter Hasås.

Greit å særbehandle utlendinger?

Undersøkelsen viser videre at hver fjerde nordmann mener det er greit at utenlandske arbeidere ikke får samme vilkår som norske. Det er særlig menn som mener at dette er greit; en av tre menn støtter påstanden, mot en av fem kvinner.

— Det kan virke som om de fleste ikke tenker over konsekvensene ved svart arbeid. Problemet med svart arbeid rammer først og fremst de som sliter med å tjene nok til livsopphold, men fører også til at fellesskapet ikke får nok inntekter til å opprettholde gode velferdsordninger for alle, konkluderer Hasås.

Og hvem er det som har ansvaret for å løse problemene rundt svart arbeid, ifølge Ola og Kari Nordmann? Det er først og fremst myndighetene og de som kjøper svart arbeid, mener en av tre nordmenn.


Delta i debatten

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.