Studentpolitikk
Nå blir det endelig 11 måneders studiestøtteTherese Eia Lerøen. Foto: Didrik M. Skodje

Nå blir det endelig 11 måneders studiestøtte

Regjeringen med plan for opptrapping til 11 måneders studiestøtte innen 2020.

Studentpolitikk


24.11.2015 kl: 1:48


Regjeringen og støttepartiene Krf og Venstre kom mandag kveld til enighet om neste års statsbudsjett. Blant tiltakene som møter jubel hos studentene er 11 måneders studiestøtte innen 2020.

- Studentbevegelsen har kjempet for en økning i lengde og omfang i lang tid. Dette betyr at studentene endelig har fått gjennomslag for 11 måneder studiestøtte. At det nå legges frem en konkret plan med et oppstartstidspunkt betyr mye, sier NSO-leder Therese Eia Lerøen.

LES OGSÅ: NSO-leder: – Studentene er statsbudsjettets vinnere

Norsk studentorganisasjon (NSO) har i flere år kjempet for 11 måneder studiestøtte. I 2013 vakte det stor jubel i studentmiljøet da den rødgrønne regjeringen la opp til 11 måneder studiestøtte i statsbudsjettet. Men dette ble vraket i det endelige statsbudsjettet etter at Erna Solberg vant valget. Forslaget ble tidlig stemplet som en snubletråd fra den rødgrønne regjeringen til dagens regjering. Likevel valgte den borgerlige regjeringen å legge inn en økning i basisstøtten for undervisningsåret 2014-2015 med 3,65 prosent. Den månedlige støtten gikk dermed fra 9440 kroner til 9785 kroner, noe som tilsa en økning på 345 kroner per månede.

LES OGSÅ: Skrinlegger 11 måneders studiestøtte

- Dette er et løfte mange har gitt, men som har vist seg veldig vanskelig å gjennomføre. Den rødgrønne regjeringen klarte det aldri, men nå har vi fått på plass en klar forpliktelse for at landets studenter skal få studiestøtte også i juni, sier Venstres utdanningspolitiske talsperson Iselin Nybø i en pressemelding.

LES OGSÅ: Krf og Venstre: Kan ikke garantere 11 måneders studiestøtte

NSO-lederen mener likevel at man ikke er helt i mål, ved at studiestøtten må økes til 1,5 ganger grunnbeløpet i folketrygden (G) og at dette fordeles ut over 11 måneder.

- NSO har i dette budsjettet etterlyst en plan for økning i studiestøtten både i lengde og omfang. Det regjeringen og samarbeidspartiene legger frem nå er et stort steg på veien. Vi får en plan på lengden og håper partiene også vil legge frem en tilsvarende plan for nivået, sier Lerøen.

I budsjettvedtaket legges det frem en plan for opptrapping til 11 måneders studiestøtte med oppstart i 2017, hvor det skal legges til en ekstra uke i studiestøtten hvert år frem mot 2020.

Velferdstingene jubler
I en felles pressemelding fra velferdstingene i Norges tre største byer, tas nyheten om 11 måneders studiestøtte godt imot.

- Det er mange studenter som nå får en lysere eksamenstid med disse gode nyhetene, sier leder for Velferdstinget i Trondheim Maiken Vasset Størkersen.

Også Sigrid Mæhle Grimsrud, leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus, mener regjeringen fortjener ros.

- Regjeringen og samarbeidspartiene skal ha enorm ros. De har endelig bevist at de kan ta studentene på alvor.

Lederen for Velferdstinget i Bergen, Linnea Reitan Jense mener at dette vil gjøre eksamenstiden lettere for studentene.

- Dette er et nødvendig og etterlengtet løft av studentenes økonomiske situasjon. Nå kan studenter være studenter også i juni.

Her er noen av reaksjonene på Twitter:

NSO-leder Therese Eia Lerøen fikk ikke bare en gladnyhet, men også en liten treningsøkt:

Tine Borg – fagpolitisk ansvarlig i NSO:

 

Medlem av Fag- og Forskningspolitisk Komité i NSO, Kaja Elisabeth de Ru, fikk gladnyheten etter en ettermiddagslur:

Tidligere nestleder i NSO, André Christiansen, jobbet aktivt i sin tid for å få 11 måneders studiestøtte. I dag ga arbeidet resultat:

 

Tidligere leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus, Kaia Marie Rosseland gratulerer:


Delta i debatten

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.