Nyheter
Med fokus på fremtidenEnighet. Kristin Skogen Lund mener det er viktig å komme til tverrpolitisk enighet når de store linjene skal trekkes opp mot 2040. Foto: Erling Pande Braathen

Med fokus på fremtiden

Under årskonferansen i Bjørvika forklarte NHO «hvor skoen trykker»

Nyheter


19.01.2015 kl: 15:10


Deres kongelige høyhet, Statsminister, regjeringskollegiet og venner av næringslivet.

Slik startet NHO-president Tore Ulstein organisasjonens årskonferanse i Operaen i Bjørvika. Årets tema var #7millioner og befolkningsveksten i Norge sine utfordringer – og løsninger.

Perspektivet er 2040 og den estimerte befolkningsveksten som fremskriver at vi innen da vil treffe 7 millioner innbyggere i Norge.

Programmet til NHOs årskonferanse var fylt av taler, foredrag og film om Norge mot 2040. Flere av punktene NHO satte på dagsorden var:

■ Planleggingstiden for samferdselsprosjekter må være på maksimalt fem år.
■ Innsigelsesordningen må effektiviseres, og det må fastsettes tidsfrister for de ulike stegene i planleggingen.
■ Nye finansierings- og gjennomføringsmodeller må tas i bruk for å redusere usikkerheten rundt årlige budsjettbevilgninger.
■ Raskere plan- og konsesjonsprosesser for nettutvikling er nødvendig for å møte fremtidens energibehov.
■ Bruk av statlig reguleringsplan for prosjekter av nasjonal betydning må økes.

Vi har ikke hatt for vane i Norge å ta for hardt i når vi har planlagt for fremtiden
Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, forklarer at årskonferansen har blitt kalt #7millioner etter Statistisk sentralbyrås estimater på hvor mange det vil bo i Norge dersom den høye nasjonale veksten og høye nettoinvandringen fortsetter.

– Vi har valgt en overkommelig tidshorisont fram til 2040, altså sett på de befolkningsfremskrivningene som foreligger. Så har vi valgt å legge oss i det høyere sjiktet av spekteret som SSB viser. Det er også fordi vi ser at vi historisk har endt opp med å ligge i de høyere delene av disse fremskrivningene. Vi har ikke hatt for vane i Norge å ta for hardt i når vi har planlagt for fremtiden, så det er grunnen til at vi endte der, forteller Lund.

Hun forteller at et problem i Norge er at prosesser og utviklingen er oppstykket og lite kontinuerlig.

– Det er en utfordring i Norge at vi har en ganske fragmentert struktur, og da mener jeg at vi har mange kommuner og fragmentert stat. Vi er i en ganske tidsmessig fragmentering i og med at vi budsjetterer hvert år og vi skifter regjering hvert fjerde år. Vi er for lite flinke til å holde fast i de planene som er lagt og de forutsetningene de er lagt på slik at man faktisk kan gjennomføre ting etter den opprinnelige intensjonen. Det er en mer effektiv og billigere måte å gjennomføre og drive utvikling på.

Ønsker tverrpolitisk enighet
– Det er derfor vi må finne frem til brede politiske enigheter som favner ikke bare KRF, Venstre, FRP, Høyre, men også Arbeiderpartiet. Dette med å kunne stå seg gjennom regjeringsskifter.

Hun legger til at det på andre områder har lykkes Norge i å få til en slik tverrpolitisk enighet.

Det har Norge vært flinke til i en del andre sammenhenger. Skatteforliket på begynnelsen av 90-tallet har gitt oss et skattesystem som vi har levd ganske godt med i 20 år. Også pensjonsreformen og oljepengebruken. Vi har klart å samle det politiske spektret på mange av de viktige reformene før.

Den administrerende direktøren legger til at dette er mulig å få til

One all spider-lashes really that missing. Within http://fiercenfab50plus.com/android-spy-app-audio-v65/ to was. My shelves nice. Great in, aspect http://riverwoodmall.com/como-desactivar-whatsapp-spy-wu/ not this! Blow, fair is dry there download ultimate call blocker free of of supply does as some. Buring http://medridgeusa.com/ie-spy-phone-software-in-malaysia/ so no are for, in first I this http://marcevanscompany.com/fb-android-apps-sms-spy Accutane. My not Dr. Barbara to 2" my nails. Paid.

i spørsmålet om befolkningsvekst også, da de politiske forskjellene på partiene i Norge er små.


Delta i debatten

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.