Nyheter
Krever inn beløp på flere titalls tusenALVORLIG. Økonomiansvarlig i SBIO, Daria Fagerlund, varsler opprydning. Foto: Ingunn Straalberg

Krever inn beløp på flere titalls tusen

SBIO har sendt ut krav til tidligere studenter om å betale fem-seks år gamle krav. Selv vet ikke de tidligere studentene hva de skylder penger for.

Nyheter


17.03.2015 kl: 14:58


Studenter som fullførte utdanningen sin for flere år siden, stusser over nå å ha fått tilsendt fakturaer fra Studentforeningen ved Handelshøyskolen BI i Oslo (SBIO). Fredrik Bjørlo, tidligere medlem av Shippingutvalget, forteller at han uten hell har forsøkt å finne ut av hva kravet gjelder. Utvalgets økonomiansvarlig fortalte at det gjaldt en billett, men han vet likevel ikke hvilken billett det dreier seg om.

– Først og fremst må jeg finne ut av hva dette er for noe og hva det skal betales for, sier Bjørlo.

Han tar det med et smil, men synes situasjonen er spesiell. Han sier beløpene som kreves inn til sammen utgjør flere titalls tusen kroner.

Sensitive personopplysninger i felles e-post
Bjørlo forteller at en felles melding ble sendt til 30-35 personer, hvor alles fulle navn og summen av de utestående beløpene var listet opp. Dette har skapt reaksjoner, ettersom det andre skylder ikke skal deles med flere enn dem det gjelder.

Daria Fagerlund, økonomiansvarlig i SBIO, kjenner ikke til at det er blitt sendt ut en felles e-post hvor sensitive personopplysninger er delt.

– Hvis dette er blitt gjort er det ganske alvorlig og vil bli tatt tak i.

«Uryddig økonomistyring»
Andreas Ringstad, tidligere leder av Shippingutvalget, er enig i at situasjonen tyder på uryddig økonomistyring ved SBIO.

– En studentforening er jo avhengig av at medlemmene betaler for seg når man har deltatt på ulike arrangementer, men man kan jo stille seg spørsmål om siste årenes ledelse har hatt kontroll på økonomien når man opplever saker som det her. Ikke minst, har de dekning for krav som dette? Er fordringen reell?

Foreldede krav
De tidligere studentene har fått beskjed om at fakturaene de har fått tilsendt må bli betalt innen 3. april, hvis ikke blir de sendt til inkasso. Men Ringstad påpeker at kravene som er knyttet til arrangementer som ble holdt for mer enn tre år siden, ikke lenger kan kreves inn.

– Hvis den er over tre år gammel, så anses kravet foreldet og kan ikke kreves inn ved tvang, jamfør foreldelsesloven. Jeg synes dette virker useriøst og er vel ikke veldig bekymret på vegne av mine tidligere medlemmer som får slike krav mot seg, sier Ringstad.

Opprydning
Fagerlund bekrefter imidlertid at SBIO har sendt ut fakturaer til tidligere studenter, og at det gjelder flere enn medlemmer fra Shippingutvalget.

– SBIO har dekket hull i budsjetter gjennom de siste årene på grunn av manglende innbetaling fra studenter. Dette gjelder egenandeler på turer, julebord, medlemskontingenter og liknende. SBIO jobber kontinuerlig med å fakturere utestående beløp, og dette er grunnen til at utvalgene har mottatt fakturaer.

Fagerlund forteller at det er flere av fakturaene som er fra tidligere år, men er ikke enig i at kravene er foreldet.

– Foreldelsen gjelder krav som er eldre enn mars 2012, men dette gjelder et fåtall krav og er noe vi må se nærmere på. Mesteparten er fra høsten 2013 og 2014 og er ikke foreldet.

Rask løsning
Selv om det er mange tidligere studenter som har fått tilsendt fakturaer, mener Fagerlund at problemet ikke er så stort som det kan se ut til. Hun forteller at en del av fakturaene var betalt fra før av, og at for dem dette gjelder, vil det raskt bli oppklart.

– Enkelte har betalt tidligere uten å bruke KID-nummer og har da sendt oss bekreftelse på betaling og blitt kreditert, sier Fagerlund.

Hun forteller at listene reduseres raskt, og at de har tro på at situasjonen snart vil bli løst.


Delta i debatten

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.