Karriere
Karakterene er ikke avgjørende når du søker jobbMaren Smedshammer. Foto: Ingunn Straalberg

Karakterene er ikke avgjørende når du søker jobb

Før Maren Smedshammer (22) var ferdig med bachelorgraden sto hun med to lovende jobbtilbud. Hun mener karakterene ikke er det avgjørende.

Karriere


10.11.2017 kl: 12:50


– Selv la jeg stor vekt på å få gode karakterer på BI, likevel merket jeg at dette ikke var spesielt avgjørende under jobbintervjuene. Slik jeg ser det, viser et godt karaktersnitt at man tar studiene på alvor og jobber hardt, men at toppkarakterer ikke er det avgjørende, sier tidligere PR- og markedskommunikasjonsstudent, Maren Smedshammer ved Handelshøyskolen BI Oslo.

– Det forventes ikke at man skal kunne alt når man går ut i arbeidslivet og det er derfor lurt å være åpen for å lære så mye som mulig. Virker man engasjert og motivert nok er det ofte det som kan gi deg det lille ekstra fremfor en annen kandidat.

LES OGSÅ: Slik får du A på eksamen

Hun hadde to stående jobbtilbud mot slutten av bachelorgradens siste semester. Hun fikk jobb i kommunikasjonsbyrået Nordic Arena i Oslo, hvor hun jobber med digital markedsføring. Smedshammer trekker frem variasjonen i arbeidet som en årsak til at hun trives så godt i stillingen.

– Jeg syntes stillingen som digital markedsfører er veldig spennende. Det er en stilling hvor alle arbeidsdager er forskjellige, sier Smedshammer.

Smedshammer kan anbefale mediebransjen på det sterkeste, hun understeker at studenter likevel vør være bevisst på at det er en krevende bransje, hvor man må tørre å stå på egne ben og ta egne beslutninger.

Må skille seg fra mengden
– Arbeidsgivere er ute etter kandidater med kompetanse og høy motivasjon, sier direktør for marked og kommunikasjon i bemanningsbyrået Adecco, Anne-Stine Talseth.

Talseth påpeker at det er umulig å være hundre prosent sikker på at man ansetter en slik kandidat.

– Man må derfor basere seg på det som gir en indikasjon på hvordan kandidaten er. Det kan blant annet være resultater fra ting man har gjort tidligere i jobbsammenheng eller gjennom studiene, det vil også være en fordel om man har noen til å gå god for seg, i form av referanser, sier hun.

LES OGSÅ: Hvordan skal du skille deg ut?

Geelmuyden Kiese (GK) er Skandinavias største partnereide kommunikasjonsbyrå og de trekker frem hva de mener skal til for å skille seg fra mengden.

– Det er de som viser oss at de deler våre kjerneverdier som virkelig klarer å skille seg ut. For kandidatenes del er det viktig å huske at vi ønsker å høre deres historie, og at ingen får fortalt den bedre enn dem, sier konsulent i GK, Hansine Korslien.

I GK verdsettes faglige resultater og stort engasjement utenfor lesesalen likt, og de er ute etter kandidater som engasjerer seg på flere områder.

– Vi er opptatt av å hente inn kommunikasjonstalenter som følger med på hva som skjer i verden, hvor det er viktig at jobbkandidatene kan vise til et sterkt samfunnsengasjement, en solid forretningsforståelse og en brennende interesse for kommunikasjon, sier Korslien.

Engasjer deg
Smedshammer anbefaler at studentene engasjerer seg ved siden av studiene. Dette kan være med på å skille seg fra resten av kandidatene.

– Det er lurt å delta i studentforeninger som gir muligheten til å vise til konkrete prosjekter man har jobbet med, samtidig som det gir et stort læringsutbytte i form av samarbeid og viser at man kan ta ansvar, sier hun.

Hun har selv jobbet i kommunikasjonsavdelingen til studentforeningen ved Handelshøyskolen BI og dro godt nytte av dette i jobbsøkingsprosessen.

– Jeg ble medlem av SBIOs kommunikasjonsavdeling og fikk flere prosjekter der, blant annet som redaktør og grafisk designer i SBIO-magasinet. Dette kunne jeg vise til på jobbintervju, legger hun til.

Talseth trekker frem erfaring og nettverksbygging som viktige momenter som potensielt kan skape muligheter.

– Vi oppfordrer alle til å skaffe seg så mye erfaring man kan, gjennom arbeidserfaring eller verv. Det vil være med på å kunne dokumentere at du ikke er redd for å ta i et tak og at du er ansvarlig. Nettverk er også viktig, så det å bli kjent med folk gjennom ulike verv og ekstrajobber kan bli gull verdt, sier hun.

Smedshammer legger til at det kan være lurt å gå etter stillinger som ikke nødvendigvis har blitt utlyst for å nå lettere frem i søknadshavet.

– Ved å sende åpne søknader så faller man ikke i bunken sammen med hundrevis av andre søkere, påpeker hun.

Tyngden du trenger
Smedshammer er klar på at bacheloren fra BI har gitt henne et godt grunnlag for arbeidslivet.

– Min studietid på BI har kommet svært godt med i stillingen, og det er spesielt den tyngden man sitter igjen med fra alle fagene som sammen gir et godt grunnlag for å klare å tenke fra et markedsføringsperspektiv.

LES OGSÅ: Internship-studenter betaler for å jobbe gratis

Hun trekker spesielt frem praksishalvåret hun hadde gjennom BI som en enorm læringsarena.

– Den aller viktigste erfaringen fra BI var absolutt internship-halvåret. Dette er noe jeg vil anbefale alle som har muligheten å velge, der har man muligheten til å lære utrolig mye samtidig som det vektlegges høyt på CV-en.

(function(d, s, id){
var js,
fjs = d.getElementsByTagName(s)[0],
p = ((‘https:’ == d.location.protocol) ? ‘https://’ : ‘http://’),
r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000);
if (d.getElementById(id)) {return;}
js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1;
js.src = p + “www.opinionstage.com/assets/loader.js?” + r;
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, ‘script’, ‘os-widget-jssdk’));


Delta i debatten

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.