Økonomi
«Jeg hadde forventninger om en større økning i studiestøtten»Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: DNB

«Jeg hadde forventninger om en større økning i studiestøtten»

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB er overrasket over lav økningen i basisstøtten, men jubler over økt BSU-grense.

Økonomi


09.10.2015 kl: 12:09


Onsdag denne uken la finansminister Siv Jensen (FrP) frem årets forslag til statsbudsjett. Det ble ingen 11 måneders studiestøtte til studentene i år heller, men likevel er det lagt inn en økning i basisstøtten fra 1,12 til 1,15 G.

- Jeg hadde forventning om en større økning i studiestøtte, ettersom ni av ti studenter sier at de ikke kan leve av dagens studielån. En god huskelapp til alle studenter er å sette opp et godt budsjett, samt å huske å se etter studentrabatter og tilbud, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Inside.

Sandmæl mener de 316 kronene studentene får ekstra i måneden ikke hjelper stort, når man tar i betrakning at det lagt inn et forslag om økt moms på kollektivtrafikk og kulturtilbud.

LES OGSÅ: Se regjeringens forslag her

- For studenter, som både tar mye kollektivtrafikk og ofte benytter seg av kulturtilbud er det verdt å merke seg at momsen på kultur- og transporttilbud er foreslått å øke fra åtte til ti prosent. Spesielt sett i sammenheng med at økningen i studielån er minimal, med 316 kroner i måneden, sier Sandmæl.

Økt BSU-grense
Regjeringen foreslår å øke det samlede sparebeløpet i BSU-ordningen fra 200.000 til 300.000 kroner. BSU-ordningen har som formål å hjelpe unge inn på boligmarkedet.

- BSU-grensen foreslås økt til 300.000, hva er din kommentar til det?

- Det er gode nyheter! Mens boligprisene har gått opp 33,3 prosent de siste fem årene, har BSU-grensene stått nesten stille. Etter at Regjeringen fastsatte nye retningslinjer for boliglån fra 1. juli i år, har det blitt vanskeligere for unge å komme inn på et dyrt boligmarked uten foreldrenes hjelp. Dette forslaget vil gjøre det litt lettere å spare opp egenkapital, og har du skattbar inntekt råder jeg absolutt å spare i BSU om du ønsker å komme deg inn på boligmarkedet, sier Sandmæl til Inside.

Finansministeren foreslår at forslaget skal tre i kraft med virkning fra og med inntektsåret 2016.

- Det kan være vanskelig å komme inn på boligmarkedet på grunn av høye boligpriser og egenkapitalkrav. En utvidelse av ordningen vil gjøre det mer lønnsomt for unge å spare til bolig, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding.


Delta i debatten

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.