Nyheter
Jeg etterspør en politisk debatt om bitcoin!

Jeg etterspør en politisk debatt om bitcoin!

Bitcoin har blitt en big deal! Natt til onsdag 06. desember passerte prisen på én bitcoin 100 000 kr. Prisen har tidoblet seg det siste året, og har steget om lag 25% bare i løpet av den første desemberuken. Det er som sagt ingen tvil om at bitcoin er en big deal! Men slike drastiske prisøkninger er ikke utelukkende av det gode. Bitcoin kan true den finansielle stabiliteten og dette, sammen med det faktum at vi har veldig lite kontroll over hvordan valutaen brukes, taler for at vi er nødt til å få i gang en politisk debatt om bitcoin!

Nyheter


10.12.2017 kl: 13:00


Artikkelen er skrevet av Sondre Elstad, studerer samfunnsøkonomisk analyse på UIO.

Er nå dette et politisk spørsmål?

Ja, det er det! Det er helt sant at det er Norges Bank som utsteder norsk kroner (jamfør Sentralbanklova av 1985), men bitcoin er ikke det samme som norske kroner. Faktum er at Norges Bank ikke kontrollerer bitcoins – og dermed har vi veldig lite kontroll. Det er stor forskjell på valuta som sentralbanken kontrollerer og valuta som den ikke kontrollerer. Politikerne skal ikke trenge seg inn på det som er Norges Banks mandat, men regulering av bitcoin er i aller høyeste grad et spolitisk spørsmål som krever politiske svar. Norges Bank skal på selvstendig grunnlag vurdere om de ønsker å utstede en elektronisk valuta, og politikere skal ikke blande seg borti denne avgjørelsen. Men vi trenger en politisk debatt om de pengene som Norges Bank ikke utsteder.

Er det så ille om vi ikke kontrollerer bitcoin?

Igjen så er svaret ja. Et klart og unisont ja. Det er hovedsakelig to grunner til at vi bør bry oss om bitcoins:

De som kjøper bitcoins er anonyme. Det er veldig vanskelig, om ikke umulig, å spore opp de som kjøper bitcoins. Dermed er det vanskelig å si hva disse blir brukt til. På den ene siden kan de brukes til harmløs utenrikshandel. Dette er i så fall bare bra fordi det reduserer transaksjonskostnadene – ingen bank eller annen mellommann som skal kreve inn gebyrer. Alt vel så langt. Problemet er at vi ikke vet om handelen som involverer bitcoins er uskyldig eller ikke. Bitcoins kan like gjerne brukes til å korrupsjon, unndragelse av skattemidler, hvitvasking eller annen økonomisk kriminalitet. Poenget er at vi ikke vet. I verste fall kan bitcoin bidra til å undergrave tilliten til velferdsstaten.
Hensynet til den finansielle stabiliteten. Dette er et abstrakt begrep som trenger litt nærmere forklaring. Enkelt sagt så handler finansiell stabilitet om at økonomien ikke skal bryte sammen dersom den blir utsatt for sjokk. Ingen vet hvor haren hopper. Dersom flere og flere kjøper flere og flere bitcoins så oppstår det et problem fordi pengene kan forsvinne like fort som de kommer inn. Se for deg at du tar opp et lån på 100 000 kr, til 5% rente, for å kjøpe bitcoins (hvilket etter dagens kurs ikke er nok til én hel bitcoin) med tanke på å selge igjen om ett år. Hadde du gjort dette i fjor, ville du sitte igjen med en pen fortjeneste på 895 000 kr. Om du gjør dette i dag, og bitcoinsystemet bryter sammen i løpet av neste år, så har du fått gjeld på 105 000 kr. Dersom mange gjør dette uten å ha råd til denne gjelden, så går dette utover bankene. Bankene blir redde og vil ikke utstede nye lån for å finansiere investeringer, verken i boliger eller i bedrifter. Dette sprer seg videre til andre deler av økonomien, og økonomien lammes. Dette er ikke spesielt godt nytt!

Hva kan vi gjøre?

Vi kan simpelthen forby bitcoins. Personlig så mener jeg at dette ikke er veien å gå. Kina og Sør-Korea har valgt å forby bitcoins. Dette er problematisk. Det er ille for de som har investert i valutaen og som nå tar del i kriminelle handlinger. Men det er også problematisk av hensyn til konseptet om digital valuta. Det er ikke nødvendigvis noe galt med digitale valutaer i seg selv og teknologien som disse bygger på, den såkalte block chain-teknologien. En rapport fra Bank of England slår fast at dersom sentralbanken trykker 30 % av BNP (bruttonasjonalprodukt) i digital valuta, så kan dette permanent heve BNP med 3 %. Det er dermed tegn som tyder på digitale valutaer kan være positivt for den økonomiske utviklingen, og den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen har oppfordret sentralbanker rundt omkring i hele verden til å undersøke dette nærmere for å se hvordan man kan implementere teknologien. Derfor er jeg tvilsom til at vi trenger å forby bitcoin. Det jeg ønsker meg er mer og bedre kontroll.

Det jeg vil anbefale er en lisensordning for de som skal utstede bitcoin og andre digitale valutaer, for så å kreve at de som kjøper digital valuta her registrerer seg. Dette er regulering som går i samme retning som den Storbritannia og EU nå innfører. Grunnen til at jeg taler for dette er at det fjerne anonymiteten og det er mer effektivt å bruke en indirekte innfallsvinkel (altså via utstederne) enn å gå direkte til kjøperne. Grunnen til det er at det er så å si umulig å spore disse anonyme kjøperne. Man kan forsøke å gjøre det via IP-adresser, men det er på ingen måte en enkel og treffsikker metode.

Konklusjon

Det er ingen måte noen grunn til å forby bitcoin. Det er ikke bitcoin i seg selv som er problemet – det er måten bitcoin brukes på. Det er ikke pistolen som er problemet, det er den som bruker pistolen til å ta livet av andre mennesker vi må ta oss av. Det som nå må gjøres er å rydde opp i markedet. Forutsetningen for det er at vi som er politisk engasjerte våkner opp og begynner å diskutere det.

Kilder:

Dagens Næringsliv (2017), «Bitcoins for minst 290 milliarder er tapt for alltid», DN.no
E24 (2017), «Norges Bank vurderer nye e-penger», E24.no
Kollewe, J. (2017), «Bitcoin: UK and EU plan crackdown amid crime and tax evasion fears», com
Moe, S. (2016), «Jeg tror dette kommer til å snu ting på hodet», E24.no
Norges Bank (2017), «Mandat og oppgåver», Norges-Bank.no
Rogoff, K. (2017), “Bitcoin’s price bubble will burst under government pressure”, theGuardian.com
Staavi, T. & Gjemdal, E. (2017), “Bitcon kan rasere velferdsstaten”


Delta i debatten

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.