Nyheter
Blir psykisk syke av dårlig økonomiForbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl. Foto: DNB

Blir psykisk syke av dårlig økonomi

Penger er et tabubelagt tema, og spesielt unge opplever at det stilles høye forventinger til dem for å lykkes med økonomien. Det sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB.

Nyheter


22.09.2015 kl: 17:22


– Egentlig er økonomi et tabubelagt tema i alle aldre. Man skal ikke snakke om at man har for mye for da kan man bli oppfattet som skrytete, og har man økonomiske problemer kan man oppleve seg selv som mislykket, sier Sandmæl.

Press om å lykkes
Hun forteller at mange unge opplever forventninger utenfra om at de skal få seg en skikkelig jobb, bolig, kjæreste, og ha orden på økonomien. Hvis man ikke klarer å innfri disse forventingene kan det resultere i psykiske problemer.

– Vi ser jo at det er mange unge som sliter psykisk. Hvis man ikke mestrer sin egen økonomi kan det gå ut over livskvaliteten som er selve bærebjelken i livet. Jeg har sett alt for mange som sliter, og det er forferdelig trist. Det unner jeg ingen.

Sandmæl mener mange problemer kunne vært vært unngått om man hatt kompetanse og lært om privatøkonomi tidlig. Hun tror mange unge blir kastet ut i en økonomisk verden de ikke er klar for.

– De har bodd hjemme og ikke sett eller hørt om hva det koster å bo alene. Det eneste det har brukt penger på er seg selv, og når de flytter ut må de lære å omprioritere. De må betale regninger og andre nødvendige utgifter, og har lite igjen å bruke på seg selv, sier hun.

Hun legger til at man som ung ikke helt skal glemme å tenke på seg selv.

– Det er viktig å bruke penger på seg selv. Som ung skal man ha det gøy, og man må også kjøpe seg nye klær en gang i blant, men jeg tror problemene oppstår når man ikke bruker pengene sine i riktig rekkefølge.

Lånekassen holder ikke
En undersøkelse utført av Ipsos MMI for DNB viser at kun ni prosent av studentene sier de klarer å leve på støtten fra Lånekassen – syv av ti jobber ved siden av studiene, og en av tre får hjelp fra foreldre eller bruker av oppsparte midler. Samtidig blir stipendet fra Lånekassen redusert hvis du tjener mer enn inntektsgrensen. For studieåret 2015 er grensen på 162.769 kroner for 2015 og 168.059 kroner for 2016.
Sandmæl mener denne ordningen er helt feil.

– Støtten man får fra lånekassen dekker kun livsopphold, studenter må jobbe ved siden studiet av hvis de bor hjemmefra. Er du flink til å jobbe og flink til å spare så blir du straffet for å ha tjent for mye.

– Det burde ikke være sånn, det burde heller være sånn at man hadde en gulrot for å være flink, sier hun.

Hun legger til at det kan være lurt for studenter å huske på at de kan tjene 6000 kroner skattefritt hvert år.

– Klipp gresset til naboen, måk snø, eller sitt barnevakt. Jeg satt mye barnevakt selv da jeg var ung, og det er en kjempefin måte å spe på inntekten på.

Hvordan håndtere studentøkonomien
Selv med deltidsjobb kan økonomien bli trang for mange studenter. Maria Setsaas, forbrukerøkonom i Danske Bank lister opp flere tips til god pengehåndtering.

– Unngå bruk av kredittkort og kjøp på avbetaling. Hvis du har lyst til å kjøpe en MacBook Pro, men har egentlig ikke råd – ikke la deg friste, råder hun.

Også kjøp av varer pc, ipad og solbriller med kredittkort på avbetaling fraråder hun. Ved å utsette betaling av varen kan den fort bli dobbelt så dyr på grunn av høye renter og månedlige gebyr.

– Ved å sette opp et budsjett holder du enklere oversikt over egne inntekter og utgifter, sier hun.

Setsaas anbefaler å sette opp månedlige utgifter som mobilbruk, kjøp av klær og sko, spill, trening, mat og drikke, og forsikring.

– Noen tips til å spare penger er å lage handleliste, handle mat én til to ganger i uka og se etter tilbudsvarer. Du kan spare mye penger på å unngå daglige impulskjøp på butikken eller i kiosken. Det kan være mye å spare på å smøre matpakke fremfor å kjøpe lunsj og bruke litt mindre på kjøp av klær eller snus hver måned, sier Setsaas.

Bruk lånekassen
– Søk tidlig og maksimalt studielån fra Lånekassen. Selv om studielån er gjeld som skal tilbakebetales etter endt studietid, vil studielånet være et av de mest gunstige lånene du kan ha fordi lånet er rentefritt så lenge du studerer, sier Setsaas.

Hun legger til at hvis det viser seg at du ikke trenger å bruke hele studielånet bør disse pengene spares.

– De fleste studenter har gjerne en form for deltidsjobb, men vær klar over at hvis du tjener mer enn inntektsgrensen til Lånekassen, vil stipendet bli redusert.

Spar det du kan
Har du penger til overs er det lurt å starte sparing til bolig gjennom boligsparing for ungdom (BSU). Setsaas påpeker at det er lurt å starte sparingen tidlig gitt dagens strenge krav til egenkapital og stigende boligpriser.

Samtidig er det lurt å sette av noe penger til overraskende utgifter som kan dukke opp når som helst.

– Start sparing tidlig og sett av penger som skal gå til å dekke uforutsette utgifter. Det kan være at mobilen blir ødelagt og du må kjøpe en ny eller at du må innom tannlegen for en sjekk, sier Setsaas.

Det viktigste
Sandmæl legger til at det aller viktigste man gjør er å ha en oversikt over økonomien sin.

– I denne digitale alderen er det enkelt å ha en oversikt i nettbanken. Her finnes det budsjettmodeller, og det er lett å planlegge økonomien sin. Det er viktig å ha et budsjett som man følger, og sett av penger til ting som kommer – ikke gå i minus. Hvis du har et budsjett blir du opptatt av å spare, avslutter hun.


Delta i debatten

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.