Løs kanon
Er Johaug et pillegnafsende bollemonster?Foto: Erik F. Brandsborg, Aktiv I Oslo.no

Er Johaug et pillegnafsende bollemonster?

Er hun et pilleknafsende bolemonster? Er hun en uheldig, stakkas liten jente som ikke visste at hun gjorde noe galt? Setter hun sprøyter på dass? Brukte hun en uskyldig krem

Løs kanon


16.11.2016 kl: 8:28


’Hele Norge’ er for øyeblikket brennende opptatt av debatten som herjer rundt en viss kvinnelige toppidrettsutøver. Venner har, i hvert fall på sosiale medier, blitt fiender og familier deler seg inn i fraksjoner. Er hun et pillegnafsende bollemonster? Er hun en uheldig, stakkars, liten jente som ikke viste at hun gjorde noe galt? Setter hun sprøyter på dass? Brukte hun en uskyldig krem? Ingen vet!

Om Spalten: Løs Kanon

Vi er ikke helt sikre på om Asbjørn jobber for Inside. Han dukket bare opp en morgen, tømte kaffekannen vår og okkuperte en maskin. Vi har imidlertid lært oss å leve med ham, dette til tross for at han i beste fall oppfører seg som en løs kanon på dekk

Slik saken står blir det håpløst å diskutere hvorvidt hun faktisk er en kynisk løgner eller bare har vært uheldig. Det er heller ikke spesielt interessant. Det som er interessant er den bredere debatten rundt doping i toppidrett.

Legitimt grunnlag?
For har man egentlig noe legitimt grunnlag for å gjennomføre disse dopingtestene? Hva håper man egentlig å oppnå med dem? Jeg kan høre deg tenke, kjære leser, ”Hva pokker er det Mitusch babler om nå?”. Svaret er enkelt. Er det egentlig noen grunn til å hindre idrettsutøvere fra å trykke i seg så mange håndfuller med anabole steroider de måtte ønske? Det har tradisjonelt vært tre argumenter mot doping i idrett, men hvis du er villig til å lese videre tror jeg vi skal klare å ta råttet på alle sammen.

Helsefarlig?
Ett av hovedargumentene for forbudet har tradisjonelt vært at det er helsefarlig. Alle har sin favoritthistorie om en bodybuilder eller idrettsutøver som har fått kroppen ødelagt av steroider og andre prestasjonsfremmende midler. Hvis du nå sitter å skriker navnet på en av disse mot monitoren står du fritt til å late som om monitoren skriker tilbake et hvilket som helst av disse navnene;  Todd Skinner, Owen Hart, Al Lucas eller kanskje Wouter Weylandt? Disse tre er tilfeldig valgt fra en liste over idrettsfolk som døde mens de bedrev en eller annen form for toppidrett. Listen over mennesker som har dødd på grunn av sport er svimlende lang. Mye lengre enn listen over folk som har dødd på grunn av anabole steroider.

Vi kan altså trygt konstanter at sport er farlige greier. I enkelte sporter er mye av appellen nettopp at de er farlige. ’Ingen’ hadde sett på motorsport hvis det ikke var en kollisjon med jevne mellomrom. Det er halve moroa.

Unaturlig?
At doping er unaturlig kan jeg jo for så vidt si meg enig i, men idrettsfolk gjør flere unaturlige ting hver eneste dag. Hvis vi skal sette grensen ved hvorvidt noe er naturlig eller ikke kan vi like gjerne kvitte oss med både motorsport og bodybuilding. For hvor naturlig er det egentlig å sette seg inn i et lite bur med fire hjul og suse avgårde i flere hundre kilometer? Eller å plukke opp en tung metallstang med flere tunge metallskiver på hver side for å se hvor mange ganger du kan løfte den overnevnte metallstangen, men alt som henger på?

Jeg kan gjerne piske den døde hesten til solen går ned, men dere forstår selvfølgelig hva jeg mener.

Urettferdig?
Et annet argument antidopinggjengen gjerne benytter seg av er rettferdighet. Dette gjør de gjerne iført et selvsikkert smil og med lua på snei. Det de aldri gjør er å forklare hvorfor eller hvordan det er urettferdig. Jeg tviler sterkt på at det er tilgjengelighet de bekymrer seg for, men hvis det er det kan jeg gjerne berolige dem; det er mer enn nok steroider. Slapp helt av. Alle skal få.

Hva med pris? Kan det være det de bekymrer seg for? At noen stakkars idrettsutøvere ikke skal ha råd til steroider? Kanskje, men igjen kan jeg berolige dere. En syklus med utmerkede – vi snakker om skikkelig merkevare her – burde ikke koste noe særlig over 4 000kr. En pris som vil falle betraktelig så fort krona stiger litt i verdi.

Når vi har lagt disse to argumentene bak oss begynner det å bli vanskelig å komme på flere grunner til at steroider skal være urettferdig, men kanskje motstanderne mener at det er urettferdig mot de som ikke ønsker å bruke dem? I så fall blir det litt som å si at det å måtte løfte vekter er urettferdig mot de som vil være bodybuildere. Tåpelig.

Dedikert livet
Idrettsutøvere har dedikert både liv og helse til å bli BEST. I verden. Ikke best i byen eller landet, men verden. Dette er dypt dedikerte mennesker som lever for å trene. Intet mindre enn gull er bra nok. De har og vil fortsette å pushe kroppen langt forbi sine grenser for egen og andres glede, er det da riktig av oss å forsøke å hindre dem i å nå sitt fulle og hele potensiale?

Skal vi også nekte modeller å ta plastisk kirurgi? Skal hippienes evige vås om ’det naturlige’ for alltid hjemsøke oss som et moraliserende ekko fra en svunnen tid?

Evig skuespill
Se nå for deg at vi skulle tillate idrettsutøvere å benytte seg av steroider. Hvor deilig hadde det ikke vært? Vi hadde sluppet ’sjokkerende’ nyhetssaker om X og Ys tvilsomme substansbruk. Vi hadde sluppet å høre 300kgs bolemonstre lyve om at doping er en fæl sak mens de setter ned den to tonns monstertrucken de holdt over hodet. Vi kunne lent oss tilbake for å nyte sporten og hvor bedre hadde ikke sporten vært?

Mer interessant
Kan du i det hele tatt se for deg hvor fantastisk sport hadde vært hvis vi åpnet for bruk av alle stoffer utøverne måtte ønske? Veksthormoner, anabole steroider, m.m. Kan du visualisere en brytekamp mellom to kjemper? To kjemper som ville fått dagens kjemper til å rødme og se ned i skam? Kan du se for deg uanstrengte løpere sveve forbi Usain Bolt i lett joggende bevegelser? Hva med formel 1 sjåfører med reaksjonsevnen sterkt forbedret av stoffer som provigil?

Transhumanismen har kommet for å bli og jeg for min del er mer enn villig til å la idretten lede veien mot en fantastisk og vitenskapelig forbedret fremtid.

Asbjørn E. Mitusch er spaltist i Studentavisen Inside


Delta i debatten

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Lars Volden

Daglig leder

Daniel S. Zuniga

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.