Nyheter
Dette er landets mest vanlige studentKvinner dominerer på flere studielinjer. Foto: Universitetet i Bergen, Flickr/CC

Dette er landets mest vanlige student

Aldri før har vi vært flere studenter, viser ferske SSB-tall.

Nyheter
og


19.04.2016 kl: 13:44


Flere enn noen gang søker om høyere utdanning. Tallene fra Samordna Opptak viser at det er totalt 132.000 søkere til høyere utdanning i år, en økning på 3,2 prosent sammenliknet med fjoråret.

– Vi er inne i en tøff omstillingsperiode for norsk økonomi, og det er derfor bra at så mange søker seg til høyere utdanning. Ikke overraskende er det spesielt stor søkning til studier hvor kandidatene har utsikter til trygg jobb i et fremtidig arbeidsmarked, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

LES OGSÅ: BI opplever nedgang i antall søkere etter fjorårets rekordtall

Tallene viser at kvinnene dominerer fortsatt. Andelen ligger på rundt 60 prosent, noe den har gjort stabilt de siste årene.

Den mest populære studieretningen er helse-, sosial- og idrettsfag. Det er 21-åringene som dominerer på landets insititusjoner. Nesten halvparten av alle 21 år gamle jenter studerer, mens litt over 30 prosent av guttene gjør det samme. En 21 år gammel jente som studerer helse-, sosial- eller idrettsfag er dermed landets mest vanlige student. I motsatt ende har vi menn mellom 40 og 50 år som studerer primærnæringsfag. Disse er det ikke mange av i Norge.

Hovedretningene, som utgjør rundt 95 prosent av studentmassen, er (i synkende rekkefølge): Helse-, sosial- og idrettsfag, økonomiske og administrative fag, naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag, lærer- og pedagogikkutdanninger, samfunnsfag og juridiske fag, og humanistiske og estetiske fag.

Skjev fordeling
NSO-leder Therese Eia Lerøen mener det fortsatt er en svært skjev fordeling mellom kvinner og menn som søker seg til enkelte studieretninger. Lerøen frykter at denne utviklingen vil fortsette dersom regjeringen ikke tar dette på alvor.

- Det burde bekymre regjeringen at vi år etter år ser at søkertallene til enkelte studieretninger bygger opp under kjønnsubalansen som allerede finnes i dag. Vi opplever regjeringens innsats for å snu denne trenden som liten, sier Lerøen i en pressemelding.

NSO-leder Therese Eia Lerøen. Foto: NSO, Skjalg Bøhmer Vold

NSO-leder Therese Eia Lerøen. Foto: NSO, Skjalg Bøhmer Vold

NSO-lederen etterlyses også en nasjonal strategi for tilgang og mangfold for å tilstrebe at akademia skal gjenspeile den øvrige befolkningen. Skal vi få til dette er det er ikke tilstrekkelig å få informasjon om søkernes kjønn hvert år. Vi har behov for enn det, mener Lerøen.

- Flere europeiske land har nasjonale strategier for å sikre tilgang og mangfold i akademia. Det er direkte flaut at Norge ligger etter i dette arbeidet. Likestillingsutfordringene er ikke kun et spørsmål om kjønn, det strekker seg lengre enn det. Vi mangler informasjon og målrettede tiltak som burde vært på plass, sier Lerøen.

Statistikken føyer seg inn i rekken av økninger siden utdanningseksplosjonen etter andre verdenskrig. I 1975 var det 100.000 studenter her i landet. I dag er begge kjønn representert med godt over det samme antallet.

- Det er et stort samfunnsbehov for utdanningsstatistikk, skriver forskerne Jane Bekkengen, Greta Kjølstad Østli og Geir Nygård i statistikkbyrået om bakgrunnen for statistikken.


Delta i debatten

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Lars Volden

Daglig leder

Daniel S. Zuniga

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.