Nyheter
BIs master i rettsvitenskap fremdeles på ventHandelshøyskolen BI. Foto: Kai Myhre

BIs master i rettsvitenskap fremdeles på vent

August i år endret institutt for regnskap, revisjon og jus navn til institutt for rettsvitenskap, og den store enheten ble delt i to mindre enheter. Nå ønsker instituttet å ta skrittet videre, og utdanne jurister med økonomisk tyngde.

Nyheter


30.10.2015 kl: 14:39


Instituttleder for rettsvitenskap på BI, Tore Bråthen mener bakgrunnen for endringene var at det tidligere instituttet for regnskap, revisjon og jus var for omfattende.

- Dette var en lykkelig skilsmisse for begge parter, og nå er begge enhetene mer håndterbare og sterkere enn det den gamle enheten var.

Rettsvitenskap på BI
Spørsmålet om å utdanne forretningsadvokater kom opp allerede mens Tom Colbjørnsen var rektor, men forslaget ble skrinlagt.

- Status i dag er at institutt for rettsvitenskap har utarbeidet et forslag. Dette forslaget er laget slik at det skal ta hensyn til BIs faglige profil og det skal være innrettet mot business law. Samtidig skal studiet være så bredt at de som velger denne utdannelsen, også kan få tittelen advokat og få jobbe for eksempel i domstolene og forvaltningen som jurister ellers gjør, sier Bråthen.

Tore Bråthen sier de har sendt inn sitt forslag til BIs ledelse. foto: BI

Tore Bråthen sier de har sendt inn sitt forslag til BIs ledelse. Foto: BI

Utredningen som instituttet lagde ble sendt videre allerede før jul i fjor. Tore Bråthen sier det vil ta minst ett år, og kanskje to etter at skolens ledelse har sagt ja til forslaget til master i rettsvitenskap er på plass.

- Det beror på beslutning fra skolens ledelse. Vi har fått enorm støtte utenfra fra både advokatstanden og næringslivet for øvrig, og andre akademiske institusjoner har også vært veldig positive til oss. Vi har et sterkt fagmiljø som har vært planmessig oppbygd, og som gjør at vi nå er i stand til å gjennomføre et så stort masterstudium.

Nokut-søknad ikke sendt
Tilsynsdirektør i Nasjonalt organ for kvalitet i utdannigen (Nokut) Øystein Lund har ikke registrert noen søknad fra Handelshøyskolen BI om å opprette et femårig studium innen rettsvitenskap.

- Vi har i oppgave å beslutte om kvaliteten i et eventuelt studium er tilstrekkelig god, men det er kunnskapsdepartementet som bestemmer om Handelshøyskolen BI kan tilby en mastergrad i rettsvitenskap, som igjen er nødvendig for en advokatbevilling.

Nokut mener det er naturlig at en vitenskapelig høyskole vurderer sin utdanningsportefølje fra tid til annen.

- Fra vår side er det viktigste at institusjonen vurderer at de kan tilby et studium som ikke står tilbake for tilsvarende studier ved andre institusjoner, at de har et meget godt og velfungerende fagmiljø på plass før studiet eventuelt settes i gang, samt at det er påvist et behov, sier Lund.

Lang prosess
Dean master på BI Janicke Rasmussen sier BIs ledelse fortsatt utreder denne saken. Hva som utredes vil hun ikke gå inn på.

- Ved etablering og utvikling av nye studieprogrammer ved Handelshøyskolen BI, foreligger det grundige analyser. Ved en eventuell etablering av et 5-årig studieprogram i Rettsvitenskap, vil vi måtte samhandle med kunnskapsdepartementet for å sikre at våre kandidater får en tittel og en kompetanse som anerkjennes i jobbmarkedet. Et slikt studieprogram må godkjennes av Nokut, sier Rasmussen.

Positiv til BI-advokater
Partner i advokatfirmaet Weiersholm, Anders Christian Stray Ryssdal mener det er naturlig at BI med sin profil kan tilby en utdannelse innen økonomi og jus.

- Det er økende behov for jurister, og det behovet kommer til å være konstant fremover. Jeg tror forretningsadvokater fra BI kommer til å bli godt mottatt i næringslivet og blant advokatfirmaer fordi jus og anvendt økonomi er en nyttig kombinasjon.

Ryssdal har i sin karriere blant annet ledet Ryssdal-utvalget, et utvalg som ble oppnevnt for å utrede et felles lovverk for høyere utdanning i Norge. Ryssdal mener en forskriftsendring bør være aktuelt for å la Handelshøyskolen BI utdanne jurister.

- I og med at det er klart behov for flere jurister vil et forskriftsendring være kurant. BI må knytte til seg flere gode juridiske lærekrefter for å dekke alle deler av jussen. Hvis så skjer vil Handelshøyskolen BI være meget godt rustet, sier Ryssdal avslutningsvis.


Delta i debatten

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.