Nyheter
«Bare» 15 prosent velger utdannelse i utlandetHarvard University i Boston. Foto: Flickr

«Bare» 15 prosent velger utdannelse i utlandet

Mer enn 25 000 norske studenter velger å ta hele, eller deler, av studiene i utlandet. Internasjonal erfaring er imidlertid lite anerkjent i arbeidslivet.

Nyheter


06.09.2016 kl: 17:54


5.565 studenter valgte i fjor å ta hele eller deler av utdanningen sin i Storbritannia. 3.415 valgte USA. Innfelt er Ole Kristian Bratset, president i ANSA. Foto: Pressefoto

5.565 studenter valgte i fjor å ta hele eller deler av utdanningen sin i Storbritannia. 3.415 valgte USA. Foto: ANSA

Ole Kristian Bratset er president i ANSA –organisasjonen for norske studenter i utlandet. Ikke uventet mener han at det er flere fordeler med å legge hele, eller deler av utdanningen til utlandet.

- Man får en språklig kompetanse som man aldri hadde fått ved å kun studere i Norge, og man får en forståelse og kjennskap til nye kulturer på en helt unik måte. Dette gir en verdifull internasjonal erfaring og et unikt syn på Norge som vil være av stor verdi for norsk næringsliv når man vender hjem.

På bunn
I februar ble NHOs kompetansebarometer publisert. Den viser hovedresultater fra en undersøkelse om kompetansebehov blant NHOs medlemsbedrifter. På spørsmålet «Hvor stor betydning har følgende kompetanser ved eventuelle nyansettelser i bedriften?» får kompetanse i fremmedspråk og internasjonal erfaring bunnoteringer.

Til Dagens Næringsliv kunne leder på Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo, Gisle Hellsten, bekrefte disse holdningene i arbeidsmarkedet.

- Jeg heier på alle som reiser ut, for de får en stor personlig avkastning. Men de kan risikere å få liten gevinst av utenlandsoppholdet karrieremessig.

Verdifull kunnskap
Ole Kristian Bratset mener at kompetansen studentene får i utlandet er dyrebar.

- Først og fremst så er det trist og meget synd at norske bedrifter rangerer internasjonal erfaring så langt ned på listen over viktig kompetanse. Internasjonal erfaring gir et unikt syn på Norge og er svært verdifullt for Norge og norsk næringsliv. Men da er det desto viktigere at mange nordmenn velger å ta sine studier i utlandet for så å ta denne kompetansen med seg hjem, sier Bratset.

- Hvis norske bedrifter skal lære seg å sette pris på internasjonal erfaring må vi se en endring i kulturen, og dette kan komme gjennom godt kvalifiserte jobbsøkere med solid utenlandserfaring som gjør bedriftene klar over hvilken verdi denne kompetansen har, fortsetter presidenten i organisasjonen for utenlandsstudenter.

Storbritania på topp
Bratset trekker frem at det å for eksempel studere i Asia gir et innblikk i, og en evne til å jobbe opp mot kulturen som aldri kan læres bort i en forelesningssal i Norge. Og selv om en hel eller delvis fullført utdanning fra utlandet kan gi mye eksotiske kulturelle impulser er det imidlertid de britiske øyer, USA, Danmark og Australia som ifølge Lånekassen troner øverst hva gjelder Nordmenns preferanser for utenlandsstudier.

5565 studenter valgte i fjor å ta hele eller deler av utdanningen sin i Storbritannia. 3415 valgte USA. Bratset mener språk og nærhet til moderlandet er vesentlige faktorer for studentenes valg av førsteplassen.

- Det faktum at Storbritannia er det mest populære studielandet har nok flere grunner. For det første så er nok språk en viktig faktor. Engelsk som studiespråk gjør Storbritannia lett tilgjengelig for alle nordmenn. Utover dette så er det nærhet til Norge og mange velkjente universiteter som nok appellerer til et stort antall norske studenter.

«Langt fra rekordår»
Over 25.000 norske studenter velger å ta hele, eller deler, av sitt studie i utlandet. Selv om 25.000 er rekordmange Norske studenter i utlandet, er ikke Bratset imponert.

- Det er viktig å huske at selv om tallet er høyere en noen gang tidligere så har prosentandelen ligget stabilt på cirka 15 prosent de siste årene, noe som er langt fra noen rekord. I 1950 studerte 30 prosent av norske studenter i utlandet. Derfor syntes jeg at de høye tallene er gledelige, men det faktum at andelen ikke øker er betenkelig.


Delta i debatten

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.