Anmeldelse
Algoritmer i støpeskjeenFoto: Sony Pictures

Algoritmer i støpeskjeen

En kvalitet med filmen er den gode driven og den lette fortellerstilen, skriver vår anmelder

Anmeldelse


14.09.2016 kl: 14:28


Da nyheten om at filmen om Facebook, the Social Network, skulle komme i 2011 føltes det nesten som om filmen var for kontemporær. Var dette noe å lage film om? Ja, beviste stjerneregissøren David Fincher og lagde en nydelig film om de interne kampene som oppsto da Mark Zuckerberg og skolekameraten etablerte domenet «The Facebook».

Filmen starter på Harvard i 2003. Den noe kjølige og statusfikserte Zuckerberg blir godt portrettert av Jesse Eisenberg. Han mestrer å gjøre den usympatiske protagonisten “Likable” og interessant å følge. Det er spesielt i åpningssekvensen der Zuckerberg forlater en mislykket date og senere slenger dritt om venninnen på bloggen som statuerer dette.

Gode rolleprestasjoner er en fellesnevner for alle de involverte skuespillerne. Filmens ramme er en serie rettsmøter mellom de ulike interessentene rundt unnfangelsen av det sosiale nettverket.

Det er opphavsrett som er primærspørsmålet, men introduksjonen av denne rammen i begynnelsen av filmen er også med på å konstruere en lovnad om at historien om Facebook ikke er en “walk in the park”. Etter hvert utfordres status que og en serie ulike hendelser fører til at Facebook etter hvert kommer i støpeskjeen. Det er spesielt den negative dynamikken mellom Zuckerbergs kompis Eduardo Saverin og Napster-gründeren Sean Parker og splittelsen i selskapet dette fører med seg som engasjerer mest.

En kvalitet med filmen er den gode driven og den lette fortellerstilen. Mulig dette gjør filmen noe glatt, men teksturen i karakterene veier opp for dette. I likhet med andre filmer signert David Fincher er manuset og interessant fotoarbeid med på å gjøre den to timer lange spillefilmen til en severdig filmopplevelse.


Delta i debatten





Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.no



INSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.