Underholdning
8 tips til billig studentfyllaFoto: Ingunn Straalberg

8 tips til billig studentfylla

Ikke råd til en øl? Her er tipsene for hvordan du kan dra på studentfylla uten å bruke for mye penger.

Underholdning


09.03.2016 kl: 11:23


Å være student kan ofte være en økonomisk utfordring. Pengene fra Lånekassen går ofte til pensumbøker, husleie og mat. Da er det ikke mye penger igjen til å dra på studentfylla, hvis man ikke har en studiejobb ved siden av. Vi har derfor samlet åtte tips til hvordan du kan få mest mulig ut av ingenting.

1. Vær publikum i et TV-show

For å lette på stemningen hos stive nordmenn, deler mange TV-programmer ut øl i forkant av sendingen. Gratis alkohol og underholdning!

2. Bedriftspresentasjoner

Her får du gjerne både gratis mat og alkohol, samtidig som du kanskje kan få noe faglig innputt og mulighet for nettverksbygging.

3. Studer i utlandet

Er du lei norsk klima og skyhøye priser på alkohol? Uansett hvor i verden du velger å studere, vil disse to faktorene være på et mer studentvennlig nivå.

LES OGSÅ: Ti tegn på at du studerer i utlandet

4. Du kan alltids snylte

Husker du da vi ikke var gamle nok og fikk storesøsken til å kjøpe alkohol, gjemte drikken utendørs for å skjule det for foreldre og parkfyll var mer regel enn unntak? Ta også frem «snyltefylla», møt opp på fest uten alkohol, og få hver av deltakerne til å gi deg ett glass hver. Hvem sa at delingsøkonomi er et nytt fenomen?

5. Drikk på tom mage

Hvis du ikke får tak i billig eller gratis alkohol, må du endre på styreforholdet mellom deg og dette. Det sies at man blir raskere full på tom mage, men om dette er en myte eller ikke har vi ikke funnet ut. Her er det bare å eksperimentere, og uansett så gir dette i beste fall en placebo-effekt.

6. Ta en «Breaking bad»

Kanskje du brygger på en Walther White? Som gikk fra arbeidsløs og fattig til beryktet og velstående dopprodusent. Vil du utforske ditt potensiale innen hjemmebrent og ølbrygging, kan du sjekke ut disse linkene. Men som i TV-serien, koster det også penger å kjøpe produksjonsutstyr og midler, men i det lange løp vil det gi deg billig drikke og potensiell inntektskilde, alt etter hvor ambisiøs du er.

7. Hold fest

Da vil du nok både kunne snylte av dine gjester + at det dagen etter ligger igjen et arsenal av gjenlagt øl/sprit/blandevann. Hvis du vil ta ut potensialet, inviter kun venner du vet drikker øl, da uåpnede ølflasker er å foretrekke fremfor åpnede vinflasker. Pass på å ikke besvare telefonen dagen derpå, hvis noen har spurt om det er greit at de legger igjen resten av spritflaska hos deg og henter den i morgen.

8. Bli kvitt kiloene

Hvis du kutter i matbudsjettet, vil du ikke bare få bedre råd, men også gå ned i vekt – noe som igjen fører til at du får høyere promille på mindre alkohol. I følge www.promillekalkulator.no vil en mann på 80kg få 1,67 i promille av åtte øl, mens en mann på 60kg får 2,2. Ideelt skal man også være kvinne, for å få maks promille ut av hver dråpe alkohol.

NB! Husk at alle reagerer forskjellig på alkohol. Norske helsemyndigheter anbefaler at: menn bør ikke jevnlig drikke mer enn fem alkoholenheter de dagene man drikker eller 13 enheter per uke, og kvinner bør ikke drikke mer enn 3,5 alkoholenheter de dagene man drikker eller åtte enheter per uke. Og for all del, husk å drikk vann!


Delta i debatten

 • sebastian_alexander_solberg

  Anbefaler å starte med å lage vin, utstyret koster deg en 300 kr ca. og råstoffet alt fra 159-500 kr.

  Ja har testet litt forskjellig, den jeg oppnår best smak, farge og lukt på er definitivt kiwivinen, som definitivt ikke smaker kiwi men lukter å smaker av tropisk frukt med en pikant og delikat grønnfarge. Og best av alt – Den koster bare 159, og jeg kan mildt sagt si at den danker ut kirsebærvin-råstoffet eg betalte 500 for, forskjellen er alkoholstyrken da, kirsbæren kan du klare å presse opp nesten ulovlige styrker på opp mot 22%, men kiwien kan du håpe 15 % om du lar den gjær i ca 17-18 dager.

  Vinen lager nesten seg selv, og det tar alt fra 10 dager til det doble alt etter hvor høy prosent du ønsker, hvor søt eller tør du ønsker den, det beste er å bare gjære den over tiden, men gjerne fjerne bunnavfallet når den har gjæret i 14 dager. Det høres stress ut kanskje, men du bruker kanskje 1-2 på å lage hele greien, tappingen kan du gjøre fortløpende etter eget behov.

  Det er egentlig ikke lov å selge hjemmelaget vin så vidt jeg forstår, men å dele det med bekjente vil kanskje gjøre at folk tror du er en skikkelig dreven vinbrygger for smaken kan du få utrolig ren og fin.

  Nesten all vin er laget på en base som du senere tilsetter aromastoffer, å kjøpe deg sodastream-essenser på Lefdal/Jula/elkjøp funker helt ypperlig!

  Ferdig kiwivin på enkle flasker ser ca slik som dette ut, det er verdt å prøve, jeg pleier ikke å klare å drikke mer en to liter ca før jeg begynner å vingle rundt, og utfra en pakke til 159 kr får du 19 L, mens de litt dyrere varriantene kan du få ca 6 liter mer :)

  • FornuftFTW

   Takk, det må jeg teste! Hvilket utstyr trenger man og hvor får man kjøpt det?

   • sebastian_alexander_solberg

    Det finnes en rekke forskjellige forhandlere på nett, men det enkleste er gjerne Europris, jeg bor jo rett ved en Europris så jeg benytter som oftest dem. Jeg har tideligere benyttet en spesialbutikk i Bergen som nylig ble lagt ned, men mitt inntrykk er at resultatet blir det samme, men prisen på Europris er litt mer studentvennlig.

    Jeg vil anbefale å gå for lyse typer vin. Mørke vin typer som kirsebærvin vil gi deg en skikkelig rødvinshangover.

    Disse vinene egner seg derimot veldig godt til lagring, smaken forbedres betraktelig etter 3mnd, selv om jeg syns det smaker såpass godt at en sats sjeldent varer så lenge.

    La oss si du nå velger å gå for Kiwivin.
    Da trenger du egentlig to dunker, men du kan fint fjerne bunnavfall ved hjelp av en en stor panne/litermål og bare sile det igjennom et kjøkkenhåndkle, da tar riktignok litt mer tid.

    Velger du å kjøpe to dunker (regner med de koster en 100-lapp hver) så bruker du bare en hevert til en 50-lapp til å føre innholdet fra en ballong over i en annen. Dette gjør du egentlig bare for å kunne få en klarere vin. Etter eksprementering har jeg innimellom latt være å bruke to dunker, og la være å bruke klaringsmiddel osv, det er ikke noe problem, tvertimot vil den smake litt bedre om du drikker den innen en mnd eller så. Om du vil lagre vinen er det viktig å bruke de tilsetningsstoffene som følger med for å bevare både farge, smak og holdbardhet.

    Resten finner du i bruksanvisningen, det er fordelaktig å kjøpe seg et termometer, men jeg er ikke så nøye på det, jeg tenker bare at vannet skal være litt kaldere enn når jeg baker boller.

    Den totale investeringen din første gang kan komme opp mot 500 kr, men der etter vil ikke du har mer en 159 kr (+ 5kg sukker) for hver gang du lager en ny.

Stiftet i 1966 av Einar Corneliussen. INSIDE er en studentavis for og av studenter generelt og BI-studenter spesielt. Avisen eies av SBIO. INSIDE har en egen administrasjon og redaksjon, uavhengig av eier.

Ansvarlig redaktør

Audun Foyn

Daglig leder

Audun Foyn

Frontsjef

-

Post- og besøksadresse:

Nydalsveien 37
0484 Oslo
Org.nr: 990 691 843

Annonsering
Ledige stillinger

Tips oss

post@inside24.no

Innlegg

debatt@inside24.noINSIDE arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisen har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. © Studentavisen Inside as.