Lånekassen setter opp renten

Foto: Lånekassen

Studenter og tilbakebetalere må forberede seg på noe trangere kår.

Lånekassen har annonsert at de setter opp den flytende renten til 2,159 prosent. Den faste renten derimot blir satt på 2,315 prosent for tre år, 2,677 prosent for fem år og 3,144 prosent for ti år.

De nye rentene vil trå i kraft 1. mai. Det vil si at fra 1. mai er den flytende renten lavere enn den faste.

Av de tre fastre rentene stiger den femårige mest, fra 2,433 prosent til 2,677 prosent.

– Det siste året har fastrentene vært veldig stabile og lave. Nå er det første gang på over et år at det er en større renteendring, sier seniorrådgiver Magnus Andersen i Lånekassen.

Studenter og tilbakebetalere som fortsatt ønsker å binde renten kan gjøre det på Lånekassens hjemmeside: https://lanekassen.no/. Dette kan gjøres i perioden 10. til 17. april.

Av de 672 500 som betaler tilbake på studielånet til lånekassen har 615 300 flytende rente, mens 75 200 har fast rente.

Når det kommer til om man bør binde renten eller ikke, sier Charlotte Østergård, professor i finans ved BI i Oslo, følgende til Inside:

– Man må vurdere hvorvidt man kan bære risikoen ved en flytende rente. Hvis ens økonomi er skrøpelig og man ikke kan tåle en renteøkning, da gir det mening å binde renten. Hvis ens økonomi er solid, gir det mening å ikke binde renten, og så kan det være at en er heldig og renten vedblir å være lav, eller det kan være en er uheldig og renten stiger.

Vær den første til å kommentere

Svar

Din e-post vil ikke publiseres